Daniel Goleman: Pozornost

Daniel Goleman: Pozornost
Daniel Goleman: Pozornost

Když se mi Pozornost, novinka od Daniela Golemana, dostala do rukou, těšil jsem se na to, že se konečně zbavím své bloumající mysli a naučím se soustředit. Prostě že Pozornost bude praktická příručka.

V tomto ohledu jsem byl strašlivě zklamán.

Ale jestli vás zajímá, jak funguje mozek a jak široká škála témat se dá pod anglické slůvko Focus (jak se Pozornost jmenuje v originále), takhle knížka by vás mohla bavit.

Od mozku ke globálnímu oteplování

Pozornost začíná docela slibně. Goleman naťukne fungování mozku a jaké druhy pozornosti známe. A pak vám, z ničeho nic, dá malý testík – dávali jste při čtení pozor?

Já trefil jen dvě otázky ze tří. A to ještě proto, že jsem o tom testíku věděl.

Goleman vás tedy hned na začátku naladí na to, že vás naučí soustředit se na podstatné, věnovat informacím pozornost.

A pak najednou začne rozebírat všechno možné. Včetně globálního oteplování a modelu, jak si americké školy pomáhají snižovat účet za teplo.

Skrytá cesta k dokonalosti?

Podtitul knihy Pozornost zní Skrytá cesta k dokonalosti. Nu, skrytá je opravdu dobře.

Trochu to připomíná Ezopovy Bajky. Goleman vám naservíruje nespočet zajímavých příběhů – jak se soustředí lídři, jak ve škole v problémové čtvrti dokázali zklidnit děti, jaké jsou vlastnosti pozorných lidí. To je všechno super. A čte se to moc dobře, psát Goleman rozhodně umí.

Ale pak už je jen na vás, co si z toho odnesete. Goleman už nenabízí shrnutí, rady nebo cesty, kudy se vydat dál.

Zajímavé, ale…

Golemanova Pozornost rozhodně není špatná kniha. Je ale důležité od ní nic nečekat. Nevytvořit si, jako já, určitá očekávání.

A mít toleranci k chybám. Drobný překlep se dá přehlédnout. Ale v podkapitole Dokážete si vybrat (str. 85-86) je odkaz na jakýsi obraz a v průběhu kapitoly výzva, že se na něj nemáte dívat.

Problém? V e-booku v Play Books žádná ilustrace není.

Další problém najdete přibližně na stranách 27-28. Při vysvětlování klíčového konceptu vzestupného a sestupného systému pozornosti se v překladu ztrácí, co je co.

Ano, pozorný čtenář se vrátí o pár řádků dál a opraví si to sám. Ale nejsou od toho editoři?

Vezměte si blok

Pokud studujete a doufáte, že vám Pozornost řekne, jak si z přednášek a seminářů a skript něco odnést, najděte si radši jinou knihu.

Jestli jste ale manažer (či lídr, jak se používá v knize), Pozornost pro vás už může být zajímavá.

Nedá vám ale nic zadarmo. Proto doporučuju hodně zvýrazňovat a poznámkovat. Jedině tak si dáte dohromady, na čem můžete při zlepšování vlastní pozornosti zapracovat.

 

Daniel Goleman: Pozornost – Skrytá cesta k dokonalosti. V překladu Jana Melvila v roce 2014 vydal Jan Melvil Publishing, kterému děkuji za recenzní e-book.

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.