J.R.R. Tolkien: Pán prstenů – Společenstvo prstenu

J.R.R. Tolkien: Pán prstenů – Společenstvo prstenu (obálka knihy)
J.R.R. Tolkien: Pán prstenů – Společenstvo prstenu (obálka knihy)

Společenstvo prstenu je vedle Hobita jediná kniha, kterou jsem z LOTRovské trilogie zvládl přečíst, když jsem byl o 15 let mladší. Tolkien si ve Společenstvu připravuje půdu pro další díly a představuje celý svět, do kterého čtenáře hodlá uvrhnout. Možná i proto je Společenstvo prstenu stravitelnější, než další dva díly.

Článek obsahuje spoilery, ale protože se obávám, že jsem až donedávna byl jediný člověk ve vesmíru, který fakt netušil, jak to celé dopadne, asi se jich nemusíte moc bát.

Hobit Bilbo Pytlík, nálezce a současný majitel nejmocnějšího prstenu v celé Středozemi, dosáhl úctyhodného věku 111 let. Krom toho, že by z něj brněnský ex-primátor Onderka měl neskutečnou radost, to znamená nejnablýskanější oslavu v celém Kraji.

A pak si pan Bilbo Pytlík zmizí.

Očekávaně nečekané náhody

Mocný prsten se tak dostává do rukou mladšího Froda Pytlíka. Podle knihy by to měl být hobit v Kristových letech, takže jestli jste knihu četli před filmem, budete si při obsazení mladičkého Elijaha Wooda ťukat na čelo. Ale co už. Hollywood nezměníme.

Každopádně, i v Tolkienově světě platí, že co se podělat nesmí, to se podělá, a co se podělat může, to se přímo posere. Čaroděj Gandalf upadá do zajetí, hostinský zapomene odeslat důležitý dopis, a tak se kolem dosud bezstarostného Froda Pytlíka začíná utahovat nenápadná smyčka osudu.

Zpožděná cesta za zničením prstenu je tedy nebezpečnější, než kdo čekal. Ale aspoň to je důvod představit postavu zachránce hobitů Toma Bombadila, který si ve zbytku celého příběhu pak ani nepšoukne.

A to, že se ze záhadného cizince v hostinci vyklube nejdůležitější postava celé trilogie, to už nepřekvapí ani cvičenou opičku.

Společenstvo prstenu: vznik a zánik na 200 stranách

I přes veškeré útrapy se ale Frodo a jeho kumpáni dostávají do Roklinky, kde si odfrknou před začátkem svého ještě většího utrpení. Pokud zatím jejich největší strastí byl nedostatek pooctivého jídla a dobrého piva, mohli být ještě rádi.

V Roklince, Elrondově domě, vznikla Družina (proč se zde překlad odchýlil od Společenstva nechápu), která má za úkol doprovodit Toho, jenž nese prsten, až k Hoře Osudu, kde byl prsten ukut a kde jedině může být i roztaven.

Prsten leze na mozek všek, nejvíce však nejslabší rase v Družině – člověku. Namyšlený Boromir se od Froda pokusí prsten získat, Frodo se vyděsí a zdrhne, Boromir je zabit. Družina se rozpadá, Frodo se na zbytek cesty vydává se sluhou Samem, zbytek družiny utíká po stopách skřetů. Konec první části.

Je na tom vůbec něco dobrého?

Ale jistě. Tolkien má svůj svět promyšlený, putování všech členů skupiny si můžete promítnout na mapkách, vynalézavost autora je ohromná. I když brblám, bavilo mě Společenstvo prstenu číst. Stále se tam něco děje, celý svět se pomaličku odhaluje.

Ale styl, kterým je celý příběh napsán (a přeložen) holt odpovídá době, kdy vznikl. Fantasy bylo něco neokoukaného, rozptýlení bylo málo, na rozvleklé vypravování byl čas.

Já jsem ale nepozorný čtenář z 21. století – a nemám na to trpělivost.

 

Doporučuji pro: trpělivé milovníky (pseudo)historie a fantasy.
Hodnocení: 75 %

 

J.R.R. Tolkien: Pán prstenů – Společenstvo prstenu. S filmovou obálkou a překladem Stanislavy Pošustové-Menšíkové v roce 2012 vydalo Argo.

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.