J.R.R. Tolkien: Pán prstenů – Dvě věže

J.R.R. Tolkien: Pán prstenů – Dvě věže (obálka knihy)
J.R.R. Tolkien: Pán prstenů – Dvě věže (obálka knihy)

Společenstvo prstenu skončilo rozpadem Družiny. Frodo a Sam se vydali do Mordoru zničit Prsten, zbytek družiny bez Gandalfa (zdánlivě mrtvého) a Boromira (určitě mrtvého) po stopách unesených hobitů Pipina a Smíška. Nebýt první poloviny knihy, jsou Dvě věže zbytečnou výplní mezi začátkem a (polo)koncem celého příběhu.

Celý Pán prstenů se skládá ze šesti knih – po dvou v každém svazku. Zatímco ve Společenstvu prstenu kniha první popisovala cestu hobitů do Roklinky a kniha druhá cestu z ní, Dvě věže rozdělují vyprávění na příhody Aragornovy skupiny po stopách hobitů v knize třetí a dua Frodo&Sam na cestě do Mordoru v knize čtvrté.

Dává to smysl. Má to logiku. Je to hloupé.

Rozděleni

Členové Společenstva/Družiny jsou rozděleni. Aby toto rozdělení Tolkien zvýraznil, rozdělil děj Dvou věží do dvou částí.

Ano, pomáhá to plynulosti. Nepřeskakuje se sem a tam.

Ne, nemá to smysl. Část s Frodem a Samem se pak neuvěřitelně vleče, protože se tam skoro nic neděje.

Zatímco se tedy zažerete do první části, kde se Aragorn, Legolas a Gimli fakt činí, v druhé části se serete s unaveným Frodem a ušišlaným Glumem.

Druhou část jsem dočetl jen z povinnosti.

Chci říct… Po troše diplomacie, zmrtvýchvstání Gandalfa, bitvě v Helmově žlebu, vyhoštění Sarumana a spoustě jiných akčních věcí se v druhé části dočkáte toho, že Glum Froda a Sama podrazí. Což samozřejmě nikdo nečekal. Že?

Nebýt cliffhangeru na konci, kdy je na chvíli na vše Sam sám (hihi) a pak se to zvrtne, neměl bych důvod se do Návratu krále vůbec pouštět.

Dvě věže jako špatný muzikál

Tolkien byl bezesporu mimořádně schopný člověk. Jazyky, literatura, historie… Ve všech svých dílech se ale snaží prokázat své básnické střevo, takže co chvíli někdo recituje nebo zpívá.

Ano, písně a básně jsou klasické prostředky lidové slovesnosti a chápu, že tam mají místo.

Ne, dojem nepůsobí lépe než nevydařené pokusy o zpěv v pohádce o třech bratrech, kterou jsem měl tu smůlu vidět o Vánocích.

 

Doporučuji pro: zaryté fandy Tolkiena a ty, kteří fakt netuší, jak to s Prstenem dopadne.
Hodnocení: 60 %

 

J.R.R. Tolkien: Pán prstenů – Dvě věže. S filmovou obálkou a překladem Stanislavy Pošustové-Menšíkové v roce 2012 vydalo Argo.

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.