Robin Sloan: Ajax Penumbra 1969

Robin Sloan: Ajax Penumbra 1969 (obálka knihy)
Robin Sloan: Ajax Penumbra 1969 (obálka knihy)

Pokud se vám zalíbila atmosféra Nonstop knihkupectví pana Penumbry a nechcete jeho tajemstvím naplněné zdi jen tak opustit, prequel v podobě cca 70stránkové povídky Ajax Penumbra 1969 zhltnete jako třešničku na dortu. A dozvíte se, jak pan Penumbra ke svému knihkupectví přišel.

Do volitelného předmětu Větné rozbory se přihlásíte, jen když větné rozbory opravdu milujete. Nebo když víte, o co tam opravdu jde.

Ajax Penumbra miloval větné rozbory.

No, řekněme, že se z něj po absolvování pár odpudivě pojmenovaných předmětů stal knihovník ve stylu Flynna Carsena.

Ajax Penumbra 1969 je zákusek pro fanoušky

Povídka Ajax Penumbra 1969 je takový drobný bonus pro ty, kteří se Nonstop knihkupectvím nechali pohltit. A jako bonus by se také měla číst.

Sloan zde odhaluje vztahy mezi výraznými postavami Nonstop knihkupectví a pokud si jejich znalostí nechcete poskvrnit čtení první knihy, nechte si Ajaxe Penumbru nakonec. Jako zákusek. Přetrpění knižní kocoviny po dobré knize.

A pokud se vám Nonstop knihkupectví nelíbilo, Ajax Penumbra 1969 vám trochu spraví chuť. Kratší a sevřenější útvar Sloanovi svědčí, neponechal mu moc prostoru k masturbaci nad moderními technologiemi, navíc se vypsal a i řemeslně je toto dílko zdařilejší.

Ajax Penumbra 1969 je navíc trochu symbolický: i když se odehrává v době, kdy byly počítače teprve na začátku své cesty k masovému užití a o čtečkách se nikomu ani nesnilo, je k dispozici jen elektronicky. ;)

 

Doporučuji pro: ty, kteří chtějí knižní kocovinu po Nonstop knihkupectví ještě o den oddálit.
Hodnocení: 80 %

 

Robin Sloan: Ajax Penumbra 1969. V roce 2014 v překladu Petry Jelínkové vydalo Nakladatelství Host Brno.

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.