Robert Galbraith: Career of Evil

Robert Galbraith: Career of Evil obálka knihy)
Robert Galbraith: Career of Evil obálka knihy)

Řešit zločiny páchané na cizích lidech je prostě práce. Ale co když je v ohrožení vaše kolegyně? Robert Galbraith v Career of Evil rozehrává novou úroveň svých detektivek. A i kdyby se až dosud neprovalilo, že R. Galbraith je jen pseudonym J. K. Rowlingové, po této knize by to všem muselo být jasné.

Robin Ellacottová, asistentka a čerstvá parťačka soukromého detektiva Cormorana Strikea, plánuje svatbu a zásilky se svatebními nezbytnostmi si nechává posílat do kanceláře. Když tedy před kanceláří čeká kurýr s krabicí, nepřijde jí to divné a zásilku si automaticky převezme.

A pak v ní najde uřízlou ženskou nohu.

Pěkně rozehraná hra

Cormoranovi stačí pár detailů, aby mu bylo jasné, že zásilka je navzdory adrese určena jemu. A napadá ho hned několik lidí, kterým šlápl na kuří oko a kteří by ho rádi viděli mimo hru.

A že se to pachateli daří – kdo by si najal soukromé očko, které je teď samo v pěkně nebezpečné bryndě?

Zápletka v Career of Evil není tak přímočará jako v Cuckoo’s Calling (česky Volání kukačky) nebo v knize Silkworm (česky Hedvábník). Jednak se vyšetřování zároveň ubírá třemi směry, jednak dává Galbraith více prostoru i životu svých postav, zejména minulosti Robin.

Career of Evil přestává být detektivkou

Na J. K. Rowlingové mě nikdy nepřestane fascinovat její příprava. Své světy i postavy má dokonale promyšlené, a i kdyby se jí dařilo pod svým pseudonymem schovávat, s knihou Career of Evil by vše muselo prasknout.

Předchozí dvě knihy obsahovaly několik náznaků o životě Robin – nedokončená studia, zápal pro detektivní práci… V Career of Evil Galbraith/Rowlingová tyto náznaky vysvětluje a hrají zásadní součást příběhu. Střípky informací do sebe zapadaly jako dílky puzzle, vše má své místo, nic v příběhu není jen pro příběh samotný. Palec hore.

A pak tu máme i romantickou stránku věci. Robin se chystá vdávat, její snoubenec však nenese s libostí neplacené přesčasy (navíc trávené s Cormoranem). Začne to skřípat a i Cormoran si všímá, že Robin není úplně ošklivá (ba naopak). Přidejte si k tomu magora, co Robin posílá kusy lidského těla, a milostné jiskření doplníte o ohňostroj strachu, péče a hněvu.

Na rozdíl od Vykladačky smrti ale tato romantická linka nepůsobí úplně zbytečně. Nebo je aspoň lépe napsaná. A… kdo koneckonců jiskření mezi Robin a Cormoranem nečekal, žeano.

Career of Evil je zkrátka a dobře skvěle a napínavě napsaná detektivka, která prokazuje, že Rowlingová má řemeslo pod palcem a nechybí jí nápady.

Pokud si netroufáte na poněkud náročnější angličtinu, český překlad (s titulem Ve službách zla, pokud se něco nezmění) by mělo nakladatelství Plus vydat letos na jaře.

 

Doporučuji pro: milovníky detektivek, anglického prostředí a propracovaných zápletek s vybroušeným stylem.
Hodnocení: 100 %

 

Robert Galbraith: Career of Evil. V roce 2015 vydalo nakladatelství Sphere / Little Brown.

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.

Jeden komentář u “Robert Galbraith: Career of Evil”

Komentáře jsou uzavřeny.