Peter May: Skála

Peter May: Skála (obálka knihy)
Peter May: Skála (obálka knihy)

Peter May. Skotský autor, o jehož knihách (které v ČR vydává mé oblíbené Nakladatelství HOST) jsem slyšel samé dobré věci. A já ho tak dlouho ignoroval… Myslím, že brzy se dobré knihy poznají podle toho, jak dlouho se jim vyhýbám. Vzdělání jsem si začal doplňovat knihou Skála, prvním dílem trilogie z ostrova Lewis.

Vnější Hebridy. Rašelina, vítr, moře. Už to dokáže upoutat mou pozornost. I když mám slabost pro staroanglické vesničky s roztomilými cihlovými domky a upravenými zahrádkami, mé melancholické, pochmourné já nekriticky miluje Skotsko a vůbec celý sever.

Drsní muži v drsném podnebí. Můj úplný opak.

Návrat do rodného hnízda

Fin je policista. Relativně mladý, poměrně dobrý, rozhodně prací nenaplněný. Po tragické smrti syna je z dovolené odvolán k případu, který se podobá vraždě, kterou vyšetřoval v Edinburghu. Tato vražda se ovšem stala na ostrově Lewis – Finově rodišti, kde se i dnes v pohodě domluvíte gaelštinou.

Tedy… pokud ten jazyk umíte, žeano.

Na místě Fin zjistí, že zavražděným je muž, kterého znal od dětství. Rváč, který i přes nevinnou přezdívku Angel šikanoval většinu místních dětí. Tolik motivů pro vraždu…

Skála, která dělá z mužů muže

Fin v knize Skála vyšetřuje vraždu – a vzpomíná na své dospívání na Ostrově. Vzpomínky se zakrátko stočí ke Skále – nehostinnému kameni uprostřed moře obývaného ptáky všeho druhu.

Velmi chutnými ptáky.

Každý rok se skupina mužů dala dohromady, aby ulovili vládou povolený počet ptáků guga, místní vyhlášené lahůdky.

Práce to byla brutální. A patřičně namáhavá. Jedno škobrtnutí – a rozmlácené o skálu vás pohltí moře.

Do jaké míry ale jde o škobrtnutí – a do jaké míry o úmysl?

Všichni znají všechny

Ostrov je maličký. A jeho populace spíše klesá, než aby rostla. Všichni se znají navzájem a staré křivdy nezůstávají zapomenuty. I když whisky a čas mohly obrousit hrany.

I proto je vyšetřování tak obtížné. Vyslýchat lidi, které znáte od malička… A navíc, když se z rošťáka stane policajt.

 

Doporučuji pro: anglofily, milovníky thrillerů a dobře napsaných postav.
Hodnocení: 80 %

 

Peter May: Skála. V roce 2013 v překladu Lindy Kaprové vydalo Nakladatelství HOST.

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.