P. D. James: Maják

P. D. James: Maják (obálka knihy)
P. D. James: Maják (obálka knihy)

P. D. James. Žena, která po Agathě Christie přebrala žezlo královny detektivek. A já, ignorant, britské detektivky milující čtenář, jsem na ni strašně dlouho prděl. No, to že jsem vůl, vím už dlouho. A fakt, že jsem se ke knize Maják dostal až letos, to jenom potvrzuje.

Soukromý ostrov, na kterém známí a mocní nacházejí vytoužený klid. Cizí člověk má mizivou šanci se na něj dostat. A když tedy jednoho z hostů najdou oběšeného na zábradlí majáku, je jasné, že vrahem musí být někdo z hrstky lidí na ostrově.

Typická zápletka, ve které místo fyzických důkazů hraje prim psychologie postav, jejich vztahy a odhalování motivů.

Maják je klasická anglická detektivka

Jezdí se moderními auty, vyšetřovatelé se na ostrov dopravují vrtulníkem. Když je potřeba něco vyřešit, zavolá se z mobilu. Moderní detektivka, chtělo by se říct.

Spousta sloužících, vlastní kuchařka a třeba i večerní stolování ve společenském oděvu mě ale vracely ke staré dobré Anglii. P. D. James v době psaní Majáku nepatřila mezi nejmladší lidi na planetě a dospívání ještě před druhou světovou válkou v ní nepochybně zanechalo nostalgii, kterou nepřebily ani vymoženosti moderní doby.

Možná ale právě proto se mi Maják tak líbil. Když se řekne Británie, jako první mi nenaskočí multikulturní Londýn, ale vesničky s domky z červených cihel, upravené zahrádky a odpolední čaj se sendviči a scones se smetanou a džemem.

Motiv mají všichni; kdo měl ale koule vraždit?

Motiv zabít slavného spisovatele měl na ostrově kde kdo. Poslední žijící členka rodu zakladatelů ostrova, na jejíž dům si Nathan Oliver dělal zálusk. Sloužící, pro které byl přespříliš náročný a protivný host. Nebo významný vědec, kterého spisovatel v novém románu vylíčil bezmála jako zrůdu.

Byl by to však dostatečný motiv k vraždě?

To musí odhalit inspektor Adam Dalgliesh se svým týmem.

Detektivka bez detektiva solitéra

Adam Dalgliesh je zajímavá postava – ale v příběhu nehraje prim. Na ostrov přijíždí se svým týmem, který se teprve sžívá dohromady a ladí na společnou notu. A vývoj těchto vztahů je příjemným kořením v solí prosáklém vzduchu cornwallského ostrůvku.

Výrazná postava, která by přinesla zásadní odhalení, mi v Majáku trošku chybí. Týmová práce ale lépe odráží realitu moderního vyšetřování a posouvá žánr anglické detektivky od geniálních myslí Hercula Poirota či Sherlocka Holmese s jejich myšlenkovými poskoky (Hastings, Watson) k něčemu uvěřitelnějšímu.

 

Doporučuji pro: milovníky anglických detektivek.
Hodnocení: 80 %

 

P. D. James: Maják. V roce 2006 v překladu Aleny Rovenské vydalo nakladatelství Motto.

 

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.