J.R.R. Tolkien: Hobit aneb cesta tam a zase zpátky

J.R.R. Tolkien: Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky (obálka knihy)
J.R.R. Tolkien: Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky (obálka knihy)

Zfilmovaný Pán prstenů do kin přišel v době, kdy mi bylo 11 – a kdy v Česku poprvé vyšel Harry Potter. Mladý kouzelník v mém věku mě zaujal mnohem víc, než náročné romány literárního a lingvistického génia Tolkiena, a tak jsem Pána prstenů odložil. A oprášil až dnes.

Zkušenější přátelé (a taky pořádní geekové a nerdové) mi doporučili začít s Hobitem. Naštěstí. Hobit (aneb cesta tam a zase zpátky) je příjemná a čtivá pohádka, dokonalá analogie na merry British people. Láska k zahradničení, jídlu a dobrému tabáku je nadmíru sympatická – a o to zajímavější vytváří kontrast k nečekaným dobrodružstvím.

Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky (doslova)

Pan Bilbo Pytlík z Hobitína v Kraji je zdvořilý, vážený, klidný a velmi pohostinný hobit. To se hodí zejména ve chvíli, kdy mu do příbytku vpadne 13 nenažraných kobylek, pardon, trpaslíků, a jeden čaroděj, kteří pana Pytlíka vytáhnou na záchrannou výpravu.

Míří zachránit zlato a zabít draka.

A pan Bilbo Pytlík si naříká nad zapomenutým kapesníkem.

To prostě musíte milovat.

A s láskou si na Hobita vzpomenete, když zvědavě a nadšeně sáhnete po Společenstvu prstenu.

Krásně promyšlený svět

Na knihách J. K. Rowlingové se mi líbí, jak má svůj svět promyšlený. Ukázala to nejen v knihách o Harrym Potterovi, ale i v detektivkách s Cormoranem Strikem, které píše pod pseudonymem Robert Galbraith.

Oproti Tolkienovi je ale i Rowlingová nicka.

Vymyšlené jazyky. Nakreslené mapy. Sepsaná historie Středozemě. Nedivím se, že si fantasy geekové učurávají do kalhot, když se jim do rukou dostane cokoli tolkienovského. Je to naprosto boží.

A Hobit je veřejnosti natolik přístupný nejspíš jen proto, že je nejméně tolkienovský ze všech těch knih.

Žádné zdlouhavé popisy bitev. Minimum cizích jazyků. Omezené exkurze do dějin. Vtipné navážení se do konzervativních osůbek, trocha dobrodružství, tón dědečka vzpomínajícího na mladické neplechy.

Kdybych měl děti, předčítal bych jim Hobita, než by dorostly do věku Harryho Pottera.

 

Doporučuji pro: milovníky fantasy a ty, kteří mají rádi dobré příběhy (i těm, kterým se Pán prstenů nelíbil)
Hodnocení: 80 %

 

J. R. R. Tolkien: Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky. Brožovanou edici s filmovou obálkou v roce 2012 v překladu Františka Vrby vydalo nakladatelství Argo.

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.