Jolana Ševčíková: Mademoiselle

Jolana Ševčíková: Mademoiselle (obálka knihy)
Jolana Ševčíková: Mademoiselle (obálka knihy)

Sbírka Mademoiselle od Jolany Ševčíkové mě přesvědčila, že současná česká poezie může být čtivá. Možná si frčím na příliš populární notě, ale jestli má něco potenciál vrátit mladé lidi ke čtení básní, je to tato novinka z nakladatelství Backstage Books.

Jasně. Básnici zastoupení v almanachu Nejlepší české básně 2015 mě nařknou z toho, že v poezii mám nevkus diváka TV Nova. A pak se začnou navzájem plácat po ramenou, protože nemají nikoho jiného, kdo by bez krvácení do mozku zvládl jejich tvorbu číst déle než dvě pikosekundy.

Poezie, která se dá číst

Ševčíková si v Mademoiselle na (pseudo)intelektuálku nehraje. Podobně jako annazbrna ve sbírce lovevole Jolana řeší to, co všechny mladé ženy: vztahy, sex, (občas chybějící) sebevědomí.

Neschovává se za složité metafory, se slovy si hraje s rozumnou mírou. Při interpretaci se obejdete bez Freuda a doktorátu z bohemistiky a psychologie.

Že jsou ty básně přízemní? No a co. Jsou čtivé a vyvolají úsměv na tváři.

Že jsou ty básně vulgární? No jistě. Už obálka naznačuje, že Mademoiselle není dílo jeptišky vyznávající se z lásky k bohu.

Že je ta sbírka útlounká? No… ano. Z mé strany jediná relevantní námitka. Chci víc!

Mademoiselle pro každého

Pojďme všichni číst víc básní. Nezabere to moc času. Povznesete se na duši. A budete vypadat intelektuálně, i když čtete o kundě.

 

Doporučuji pro: milovníky lehké dekadence a kosočtverců na obálkách.
Hodnocení:  90 %

 

Jolana Ševčíková: Mademoiselle. V roce 2016 vydalo nakladatelství Backstage Books. Knihu koupíte na Kosmasu.

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.

Jeden komentář u “Jolana Ševčíková: Mademoiselle”

  1. Píše o tom, co řeší mladé ženy. Cit. : vztahy, sex. (občas chybějící) sebevědomí. Myslím, že uvedené neřeší jen mladé ženy ale ženy všech věkových kategorií, i muži a nejen mladí. Ve vyšším věku se přidávájí hračky pro muže – auta, dům, „fotbal“ a „panenky“ pro ženy – děti. Takže pak není čas něco řešit, jenom to více méně dobře zvládat.

Komentáře jsou uzavřeny.