John Katzenbach: Analytik

John Katzenbach: Analytik (obálka knihy)
John Katzenbach: Analytik (obálka knihy)

Máte přiměřeně úspěšnou psychoanalytickou praxi. V životě se řídíte šedou rutinou. Jste dokonale nudní. A pak vám někdo navrhne, abyste spáchali sebevraždu – jinak každý den zabije jednoho z vašich příbuzných. Tomu říkám vytržení ze všednosti.

Analytik od Johna Katzenbacha je parádní psychologický thriller.

Parádní je zejména proto, že jsem ho v první čtvrtině chtěl znechuceně odložit – ne proto, že by Katzenbach neuměl psát; jako naprostý pacifista jsem tak brutální hrozbu násilím považoval za přespříliš odpudivou. (Ano, hádáte správně, od Stephena Kinga jsem toho moc nepřečetl.)

Kniha Analytik je rozdělena do tří částí:

  1. Zhruba polovinu knihy zabírá snaha psychoanalytika Fredericka Starkse odhalit svého trýznitele. Když to dokáže, „hra“ bude u konce.
  2. Ve druhé části, zhruba o rozsahu třetiny celé knihy, se Starks vyrovnává s následky svého řešení.
  3. Zbytek knihy pak udržuje křehkou rovnováhu a je tu asi jen proto, že má Katzenbach slabost pro lichá čísla.

Přeměna z myšky ve dravce

Na celém příběhu mě nejvíce fascinovala schopnost změny člověka – z šedivého psychoanalytika skomírajícího v šedivé rutině se najednou stal velmi odhodlaný, cílevědomý člověk.

Všichni jsme schopni se změnit. Jen k tomu potřebujeme pošťouchnout.

Někdy dost brutálně.

Ale co už. Ode dna se odráží nejlépe.

Analytik: četba pro trpělivé

Kniha má skoro pět set stran. A není to žádná akční střílečka. Dokonce bych řekl, že nudnost některých pasáží odráží nudnost Starksova života. Tak či onak, abyste se dostali na konec, musíte se prokousat velmi zdlouhavými pasážemi plnými úvah a vzpomínání.

Být filmař nebo scenárista, oblije mě pot. V dobré polovině knihy se neděje nic jiného, než že Starks leží, sedí nebo chodí a snaží se vzpomenout si na někoho, komu ublížil tak moc, že si dotyčný nyní přeje jeho smrt.

A poslouchat to jako audioknihu, okamžitě usínám. Pokud někde objevíte audioverzi, neposlouchejte ji při řízení.

John Katzenbach: Analytik – závěrečné hodnocení

I když je příběh někdy dost nudný, řemeslně je postavený dobře. Nespravedlivost celé situace ve vás nějaké emoce (nejspíše rozhořčení a vztek) vyvolá, zápletka je promyšlená, ba i překvapivá. Líčení proměny osobnosti je dokonce i motivující – i z šedé myšky může být dravec.

Doporučuji pro: trpělivé milovníky thrillerů.
Hodnocení: 75 %

 

John Katzenbach: Analytik. V roce 2013 v překladu Jiřího Kobělky vydalo nakladatelství DOMINO.

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.