George R. R. Martin: Tufova dobrodružství

George R. R. Martin: Tufova dobrodružství (obálka knihy)
George R. R. Martin: Tufova dobrodružství (obálka knihy)

Nejsem skalní fanoušek sci-fi. StarTrek ani StarWars mi nic neříkají. StarGate mě nudila. Ale… občas mě popadne chuť si něco přečíst. Třeba skvělého Marťana, který sci-fi přiblížil běžnému čtenářstvu. Anebo povídky Goerge R. R. Martina (ano, Hra o trůny, přesně ten) ze 70. let s Havilandem Tufem v hlavní roli.

Hlavně proto, že Tufova dobrodružství byla tehdy na eReadingu ve slevě.

A taky proto, že jsem byl zvědavý, jak Martinovi šel trochu jiný žánr.

No nebudu vás napínat.

Skvěle!

Někdo musí z kola ven

Tufova dobrodružství se skládají ze sedmi povídek, které na sebe moc pěkně navazují.

Což je překvapivé, když vezmu v potaz, že je Martin psal v úplně jiném pořadí a v současné „kompletní“ podobě vyšly až po 30 letech od prvního kousku. Ale když někdo umí…

O tom, že čtete mistra eliminačních her, vás přesvědčí už první povídka Morová hvězda. Tuf je kapitánem menší obchodní lodi a má za úkol dopravit na předem neznámé místo vědecko-vojenskou posádku.

Ukazuje se, že vědecká část výpravy objevila zapomenutou klonoloď Ekologických inženýrských sborů – obrovitánské plavidlo s buněčnou knihovnou a technologiemi ke klonování, křížení či pěstování nových rostlinných a živočišných druhů. Skvělý nástroj pro tvorbu života – anebo jeho zkázu.

Mít něco takového v rukou znamená moc. A také bohatství. A když jde o prachy, nesmíte věřit nikomu. Martin hned ze začátku rozjíždí mimořádně zábavnou eliminační hru, jakou znáte třeba z Hunger Games.

Někdo musí z kola ven.

A pak už zbyl jenom jeden.

Navzdory veškeré brutalitě ale musím obdivovat Martinovu schopnost zabíjet. A zároveň u toho parádně bavit.

Tufova dobrodružství ekologického inženýra

Tuf vypadá jako neškodný mameluk. Je nápadně nápadný – výškou, břichem, holou hlavou, zálibou v kočkách, zálibou v houbách, zálibou v alkoholu, netečným výrazem ve tváři…

Je těžké si ho nevšimnout.

I když je zrovna v převleku.

A možná i proto ho všichni jeho klienti, kteří měli zájem o nějaký kousek života z jiných světů, tak často podceňují.

A určitě hlavně proto se jim to nikdy nevyplácí.

Ono… když někdo vypadá jako debil, ještě debil být nemusí, žeano.

Haviland Tuf má zvláštní schopnost věci promýšlet do detailu. Vyjadřuje se jako inteligentní autista. A rád říká „tak tak“, čímž já sám rozčiluju polovinu svého okolí prakticky furt, takže to byla literární láska na první pohled.

Ještě lepší pauza před další Hrou o trůny

Minulý týden jsem u knihy Rytíř Sedmi království tvrdil, že je ta sbírka tří novel fajn pro zkrácení času před další řadou seriálu (či knihou) Hry o trůny.

Měním názor.

Tufova dobrodružství jsou zábavná, čtivá, mají hlavu a patu, nepostrádají martinovský šmrnc – a hezky si u nich před dalšími boji o Železný trůn odpočinete.

Rytíř je oproti Tufovi nudný popis rytířských turnajů.

I když nemáte rádi sci-fi, všechny postavy v Tufových dobrodružstvích vás budou bavit. A sedm povídek přímo svádí k přečtení za jediný týden.

A ten uběhne jakoby nic, věřte mi.

Tak tak.

Jediný zádrhel? Verze pro Kindle, kterou si z eReadingu můžete poslat mailem do čtečky (v mém případě do aplikace pro Android) opomíjí mezery mezi jednotlivými částmi příběhu v povídkách. Občas tedy situace končí pointou – a hned naváže nová část zápletky nebo pohled z jiné strany, jakoby se nic nestalo. Občas to mate a oddělení v podobě prázdného řádku, jak to je třeba v rovněž dodávaném PDF, by výrazně zpříjemnilo čtení.

 

Doporučuji pro: milovníky vtipu, eliminačních her, lehké brutality, drobného pletichaření, sci-fi a ty, kdo jsou zvědaví, jak si Martin poradil s vesmírem.
Hodnocení: 95 % (drobek strhnutý za rozčilování se nad úpravou e-booku pro Kindle)

 

George R. R. Martin: Tufova dobrodružství. V roce 2014 v hravém překladu Pavla Medka vydalo nakladatelství Plus.

Tufova dobrodružství koupíte v internetovém knihkupectví Martinus.cz

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.