George R. R. Martin: Rytíř Sedmi království

George R. R. Martin: Rytíř Sedmi království (obálka knihy)
George R. R. Martin: Rytíř Sedmi království (obálka knihy)

#PřiznáníKnihomolů: Na Hru o trůny koukám, ale nikdy jsem od George R. R. Martina nic nečetl. Asi bych to někdy rád napravil, ale nejspíše si počkám na nějakou hezky upravenou sběratelskou edici. Nicméně, když jsem loni k jednomu nákupu na Alze dostal pár e-knih zdarma, Rytíř Sedmi království byl mezi nimi – a já si četbu pořádně užil.

Rytíř Sedmi království je souhrn tří novel z doby před Hrou o trůny – doby, kdy na Železném trůnu sedí Targaryenové a jednotlivé rody (zatím) necítí tak výraznou potřebu se vyvražďovat navzájem.

Jak už jsem nastínil v úvodu, od George R. R. Martina jsem dosud nic nečetl, neznám tedy jeho styl – a možná i proto mi Rytíř připadal skoro jako fanfiction v prostředí, které si Martin vytvořil.

Toulky potulného rytíře

Onen Rytíř Sedmi království je ser Duncan Vysoký. Nebo prostě Dunk (co vypil truňk, tupý jak lenochův meč), který se coby panoš na sešlost zesnulého rytíře tak nějak sám na rytíře pasoval a hodlal pokračovat ve starého práci potulného rytíře.

V prvním příběhu Potulný rytíř Dunk potkává neodbytného hošíka, který se stane jeho panošem (a leckdy i záchranou). Chce vydělat pár peněz na turnaji, kde však málem přijde o život, když se pustí do bitky s targeryenským princem. V Soudu Sedmi se na jeho stranu postaví zvučná jména a dojde k pár typicky martinovským brutálním událostem.

Druhý příběh, Přísežný meč, brouzdá do dějin Království. Dunk se nechává najmout do služeb zchudlého šlechtice, který o majetek přišel, když se postavil na nesprávnou stranu sporu. Nevšiml jsem si, že by ten spor hrál nějakou roli v samotné Hře o trůny, ale líbí se mi pečlivost věnovaná vymýšlení toho světa (podobně jako třeba u Tolkiena nebo i J. K. Rowlingové).

Tajemný rytíř je poslední příběh, kde Dunk (opět) málem přijde o život ve snaze vydělat nějaký ten peníz na turnaji. Zaplete se do spiknutí, které přežije spíše díky štěstí než vlastnímu rozumu.

Příjemné čtení pro milovníky středověku

Mám trochu problém označit knihu Rytíř Sedmi království za fantasy. Nejsou tam kouzla ani bájní tvorové (snad krom zmínek o dracích a dračích vejcích). Je to prostě exkurze do smyšlené historie smyšleného světa, kde by stačilo zaměnit pár jmen a máte moc pěknou historickou prózu.

Což je asi plus.

Rytíř Sedmi království se díky tomu může líbit i lidem, kteří fantasy jinak moc nemusí, ale baví je středověk, rytíři, turnaje a drobné politické pletichaření. (I když, upřímně, existuje někdo, kdo má rád středověk, ale nepropadl fantasy?)

Rozhodně však Rytíře mohu doporučit těm, kdo hltají Game of Thrones / Hru o trůny. Ať už knižně nebo jako seriál.

Pro knihomoly to je příjemné zpestření při čekání na další knihu – a knížka není tak náročná (má jen 280 stran a je velmi čtivá), aby neuspokojila i jinak pouze audiovizuálního fanouška.

 

Doporučuji pro: milovníky fantasy, historie a samozřejmě fanoušky Hry o trůny.
Hodnocení: 75 %

 

George R. R. Martin: Rytíř Sedmi království. V roce 2014 v překladu Richarda Podaného vydalo Nakladatelství Argo.

Knihu zakoupíte spolu se stylovými doplňky i na FantasyObchod.cz

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.