Daniel Glattauer: Dobrý proti severáku

Daniel Glattauer: Dobrý proti severáku (obálka knihy)
Daniel Glattauer: Dobrý proti severáku (obálka knihy)

Seznamování přes internet je dnes naprosto normální. Co když se ale seznámíte omylem? A co když se do dotyčného zamilujete? A co když jste navíc ve svazku manželském?

Seznamování přes internet je bezva. Nemusíte se ostýchat, odmítnutí tolik nebolí a naopak mnohdy poznáte lidi, které by vás v reálném životě nikdy nenapadlo oslovit. Já tak poznal svého muže a už to spolu klepeme více či méně úspěšně přes tři roky – a věřte mi, na ulici nebo v baru bych si ho rozhodně nevšiml.

Internetové seznamky ovšem nesou velké riziko – a tím nemyslím to, že narazíte na sadistického úchyla s vražednými sklony. Na chatu se lidé zdají být někým jiným. Já sám jsem vtipnější, když píšu (a mlčím, když mám mluvit). Jiní zase píšou jako negramotní idioti, ale naživo jsou „docela fajn“.

A velmi podobnému problému čelí hrdinové knihy Dobrý proti severáku od Daniela Glattauera.

Jeden zatoulaný e-mail… a neštěstí je na světě

Emmi Rothnerová chtěla zrušit předplatné časopisu Like. Jenže se překlepla v adrese a e-mail skončil ve schránce Lea Leikeho. Začíná tak konverzace, která se postupem času lehounce vymyká z rukou obou protagonistů.

Celá kniha vypadá jako historie elektronické pošty. Maily si pinkají sem a tam. Čte se to skvěle: „děj“ odsýpá rychle, má to švih. Myšlenkové pochody ani komentáře typu „dopil sklenku a vypnul počítač“ nejsou potřeba, čtenář si vše domyslí sám. Vžijete se do obou postav a s postupem děje, jak se jejich vztah vyvíjí, si stále lépe a lépe umíte představit, co obě postavy dělají, co si asi myslí.

Jediné dvě výtky:

  1. Maily nejsou moc autentické. Neumím si představit, že (zejména) Emmi ve své rázovitosti a svým temperamentem píše s diakritikou, bez překlepů a s korektní interpunkcí.
  2. Čas odeslaných e-mailů se uvádí jako rozdíl mezi jednotlivými zprávami: o dvě minuty/týden/měsíc později. Hezky to sice ukazuje, jak rychle si obě postavy potřebovaly vylít srdíčko, ale po pěti stránkách netušíte, v jaké době už jste. Pomohlo by, kdyby aspoň každý nový e-mail (tedy ne odpovědi) byl uvozen časem.

Dobrý proti severáku nekončí dobře

Ty výtky mám vlastně tři. Tou poslední je konec. Asi toho nevyspoiluju moc, když prozradím, že když se vdaná žena stane závislá na e-mailu a začne zanedbávat rodinu, i nejtupější manžel by si něčeho všiml. A tak knížku Glattauer zakončil tak, že ji nechal vyšumět.

Srab.

Nebo vypočítavý parchant s marketingovým talentem. Na přání čtenářů napsal další díl s názvem Každá sedmá vlna, kde dává Emmi a Lea zase dohromady.

Pokud potřebujete šťastné konce, asi si sequel kupte a přečtěte. Dobrý proti severáku vás totiž zklame. Já se ale bojím, že by mě zklamala i patetičnost Každé sedmé vlny, takže se do další Glattauerovy knihy pouštět nehodlám.

Doporučuji pro: citlivé romantické duše s alespoň mírnou závislostí na internetu.
Hodnocení: 55 %

 

Daniel Glattauer: Dobrý proti severáku. V roce 2010 v překladu Ivy Kratochvílové vydalo Nakladatelství HOST Brno.

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.