Christopher Paolini: Eragon

Christopher Paolini: Eragon (obálka knihy)
Christopher Paolini: Eragon (obálka knihy)

Eragon je první díl trilogie/tetralogie Odkaz dračích jezdců. Christopher Paolini Eragona napsal v patnácti letech – a na knize to je vidět. I tak se ale jedná o příjemné a čtivé fantasy, které náctileté čtenáře neurazí.

Když jsem na Twitteru a Instagramu ohlásil Fantasy February – dvě série, dva autoři, osm knih –, Sibiřanka navrhla, ať se nejdřív pustím do Tolkiena a Pána prstenů, abych viděl, jak je Eragon obšlehnutý.

No… Bylo to docela trefné.

Fantasy únor je tu! 2 knihy týdně, dvě fantasy série. #fantasy #eragon #LOTR #books #knihy #bookstagram

Fotka zveřejněná uživatelem Jan Kadlec (@52knih),


Eragon je jako přes kopírák

A jakouže šablonu to Tolkien připravil?

  • Obyčejný, nenápadný mladík: Bilbo/Frodo Pytlík vs. Eragon
  • Nečekané břemeno: Prsten vs. dračí vejce
  • Dlouhé putování: do Roklinky a Mordoru vs. směr Farthen Dûr
  • Průvodce na cestě, ze kterého se vyklubala mocný postava: Aragorn vs. Brom
  • Z obyčejné postavy klíčová postava příběhu: Ten, kdo nese Prsten vs. Dračí Jezdec
  • Snaha o zvržení zlého vládce: Sauron vs. Galbatorix
  • Setkání s jinými druhy: elfové, trpaslíci
  • Podivná tendence projevovat své básnické střevo
  • Vlastní jazyky (Paolini není lingvistický génius, ale aspoň se v používáných střípcích dá najít logika, takže klobouk dolů)

Skvělý start pro mladé milovníky fantasy

Pokud jste starší čtenář a nekritický obdivovatel Tolkienova díla, Eragon vás nejspíš bude nudit. Z textu čiší mládí autora (v době psaní rukopisu asi 15 let), některé části textu si trochu protiřečí, některé obraty jsou poněkud… neobratné. Zabavit se ale můžete hledáním podobností s Tolkienovým dílem.

Pro mladší čtenáře se ale jedná o příjemně stravitelné dílko. Pro mě byl Eragon čtivější než Pán prstenů, mladý čtenář se s postavou chudého adoptovaného farmářského chlapce ztotožní (podobně jako třeba s Harrym Potterem – sirotek a outsider, ze kterého se najednou stane nejmocnější postava ever), děj není moc rozvleklý a odsýpá rychle. Dnes sice vycházejí kvalitnější díla (třeba Píseň krve a Pán věže od Anthonyho Ryana), ale v té době (dobrých 11 let zpátky) to byla super výplň mezi jednotlivými díly Harryho Pottera.

 

Doporučuji pro: mladé čtenáře, které baví kouzla a klasické fantasy.
Hodnocení: 70 %

 

Christopher Paolini: Eragon. V roce 2004 v překladu Olgy Machútové vydalo nakladatelství Fragment.

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.

3 komentáře u „Christopher Paolini: Eragon“

  1. Tolkiena miluju, Eragona jsem ještě nečetla. Nicméně bych nebyla tak „kritická“ – většina fantasy děl kopíruje jednotlivé motivy a vychází ze stále stejných archetypů. Ne že by se nenašly výjimky (již zmiňovaný A. Ryan, Ursula K. le Guin a jiní), ale spousta fantasy vychází právě z Tolkiena.
    Jen mě ještě napadlo, že když už tady je fantasy únor a s Tolkienem v hlavní roli, nebyla by vůbec špatné napsat recenzi na nějakou jinou jeho knihu (než jen klasicky LOTR a Hobit) – co třeba Húrinovy děti?

      1. Och :-)
        Ale vážně, jsem pobouřena. Kdyby něco jiného… ale Tolkien. TOLKIEN! :-) Tak fajn, nebudu. Čekám na další skvělá doporučení.

Komentáře jsou uzavřeny.