Charles Percy Snow: Profesoři

Mám rád anglické univerzitní romány. Mezi nejznámější autory tohoto žánru patří třeba Kingsley Amis nebo David Lodge.

Anebo Charles Percy Snow, o kterém jste toho nejspíš moc neslyšeli.

Loni jsem od něj četl zajímavou, ale skvěle napsanou detektivku Krycí barva, kterou jsem našel v babiččině knihovně. A když jsem letos na jaře v jednom antikvariátu zahlédl povědomé jméno a akademicky znějící titul Profesoři, hned jsem vytasil požadovanou desetikorunu a obohatil svou knihovnu o zatuchlinou zapáchající svazek.

A zase jsem si skvěle početl.

Rektor je mrtev. Ať žije rektor!

Román Profesoři čtenáře zavede do nejmenované koleje univerzity v Cambridge v kouzelných 30. letech, pár let před začátkem druhé světové války.

Lékařská prohlídka rektora (v anglickém originále se používá výraz Master – otázkou názvosloví se zabývá doslov knihy) odhalila pokročilé stádium rakoviny. To krom smutku přináší i akademický problém: kdo jej nahradí?

Z profesorů se najednou stávají politici, začínají hledat vhodné kandidáty a jednat o jejich podpoře. A to vše s typicky britskou zdvořilostí a nadměrnou konzumací červeného vína.

Profesoři do vás vdechnou nostalgii

Pokud nejste anglofilové a akademici, Profesoři vás nechají ledově chladnými. V tomto případě se tuto knihu ani neobtěžujte číst.

Jestli vás ale ta nostalgie po staré dobré Anglii baví, bude vás bavit i roztomile archaický překlad ze 60. let a užijete si pár výtečných odpolední s dobře napsanou knihou u šálku lahodného čaje.

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.