Boris Johnson: Faktor Churchill

Boris Johnson: Faktor Churchill (obálka knihy)
Boris Johnson: Faktor Churchill (obálka knihy)

Churchilla mám moc rád. Když jsem tedy za hlasování v Křišťálové lupě dostal slevový kupón na novinku Faktor Churchill od Borise Johnsona, s koupí e-knihy jsem neváhal. Za 39 Kč by to nekoupil jen blb.

A já se za blba považuji nerad.

Na druhé straně… i když jsem si čtení užil, jsem rád, že jsem koupi knihy odkládal tak dlouho, až jsem ji dostal takhle zalevno. Za plnou cenu bych byl trochu zklamaný.

(Téměř) nekritická obhajoba Winstona S. Churchilla

Nemůžu se zbavit dojmu, že Boris Johnson při psaní Faktoru Churchill musel zrušit nejméně tři klávesnice. Z knihy nadšení a láska pro tohoto politika tryská v gejzírech a úplně vidím ten frenetický zápal pro věc a zběsilé datlování do nebohých kláves.

Poskakující čupřina vlasů a krev, pot a slzy included.

S tím souvisí i poněkud nekritický náhled. I když Johnson v jedné kapitole rozebírá očividné kiksy, téměř vždy pro ně najde zlehčení nebo omluvu v okolnostech a politických kleštích. Tohodle týpka by si měl najmout Babiš.

Faktor Churchill vás ale pohltí

Johnsonův zápal pro věc se ale pozitivně odrazil v čtivosti knihy Faktor Churchill. Zaujímá roli pozorovatele a průvodce a nedivil bych se, že kdyby o historii šly točit dokumenty ve stylu přírodních zázraků Davida Attenborougha, Johnson by se přihlásil do konkurzu na moderátora.

Neotřelá přirovnání a částečně fabulující výklad vás vtáhnou do děje. Najednou sedíte v kapli vedle mladého Churchilla a cítíte stejné napětí, jako tehdy (jeho ještě ani ne snoubenka) Clementine: požádá ji konečně o ruku?

Faktor Churchill se díky Johnsonovu vypravěčskému (byť občas opravdu až nezdravě nekritickému) umu čte stejně dobře, jako Churchillův vlastní životopis.

Proč tedy neskáču nadšením?

Protože jsem tak nějak čekal víc. Faktor Churchill je směska plná životopisných útržků, vyvracení a potvrzování nahodilých historek a vytrvalého zbožňování.

Pokud vás Churchillův život zajímá uspořádaněji a chronologicky, najdete spoustu lepších knih.

 

Doporučuji pro: lidi, kteří o Churchillovi moc neví.
Hodnocení: 80 %

 

Boris Johnson: Faktor Churchill – Muž, který psal dějiny. V roce 2016 v překladu Pavla Bakiče vydala Kniha Zlín.

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.