Adrián Paenza: Matematiko, jsi to ty?

Adrián Paenza: Matematiko, jsi to ty? (obálka knihy)
Adrián Paenza: Matematiko, jsi to ty? (obálka knihy)

Matematiku mám rád. A věřím, že troška matematického (čti: logického) myšlení by prospěla všem. Takže jsem se na tuto knížku z jinak povedené vědecké řady Knihy Zlín těšil. No, asi jsem se přetěšil.

Ne že by knížka Matematiko, jsi to ty? od Adriána Paenzy byla špatná. Jestli vám matematika na škole šla, ale nikdy jsem neměli potřebu ve volných chvílích řešit kvadratické rovnice, může se vám i líbit. Ale jinak se jedná o rozpačitý mišmaš fascinace čísly a úvahami o tom, jakou moc mají učitelé matematiky v tom, že ji lidé mají nebo nemají rádi.

Matematiko? Jsi to opravdu ty?

První část knihy o velkých číslech se snaží dát ohromná čísla, která si ani neumíme představit, do kontextu. Všichni si dovedeme představit délku filmu nebo velikost a hmotnost letadla – a když tyto zástupné jednotky Paenza použije jako měřítka, docela snadno vyvolá wow efekt. Kontext je prima.

Část o zajímavých číslech už trochu pokulhává. Něco zajímavého se dá najít snad na každém čísle – a to už zavání nerdovinou, kterou Průměrný Člověk nemá šanci pochopit. Připomíná mi to matematické důkazy v hodinách ekonometrie: když toto rozložíme na toto a toto a pokrátíme to, vznikne nám něco úplně jiného. Vyžaduje to druh představivosti, kterou nemá jen tak někdo.

Zábavnější pak byla třeba kapitola o dělení nulou. Všichni víme, že se nulou nedělí. Paenza ale velmi přístupně ukázal, proč to nemá smysl (ale vesmír se přitom nezhroutí).

Hádej, hádej, hadači

Kapitola s hádankami, které zní na první pohled nesmyslně a neúplně, ale řešení se dá vymyslet, už odpovídala názvu knihy.

Kde tam jsou čísla? Nebo aspoň písmenka? Vzorečky a rovnice?

Hádanky nutí člověka přemýšlet out of a box. A to je asi to jediné pojítko s vyšší matematikou.

Na přemýšlení zajímavé. Ale opět: spíše pro geeky než matematikou/logikou/představivostí nepolíbené.

Zajímavosti, osobnosti, úvahy

Kniha Matematiko, jsi to ty? je prošpikována anekdotami o význačných osobnostech, kouzlu náhody a… jinými věcmi s matematikou moc nesouvisejícími.

Jak kdyby někdo sebral Paenzovy sloupky o všem možném a vydal je knižně. A ani si nelámal hlavu s pořadím.

Jako třeba o rozložení klávesnice QWERTY. Matematika? Vůbec ne. Zajímavost? Ano. Co to dělá v knize? Netuším.

K povinné četbě by stačila třetina

Kdyby si s tím mišmašem dal někdo práci a vybral třetinu obsahu, který úplně všichni uplatníme v běžném životě, neváhal bych knížku Matematiko, jsi to ty? prohlásit za povinnou četbu.

Třeba část o odhadech. Nebo pravděpodobnosti. Nebo velkých číslech. Nebo logických úvahách.

Zbytek jen nafukuje objem, místy nudí, dost často vyvolává WTF efekt.

A to je ohromná škoda.

 

Doporučuji pro: nerdy a geeky.
Hodnocení: 50 %

 

Adrián Paenza: Matematiko, jsi to ty? V roce 2010 v překladu Denisy Kantnerové vydala Kniha Zlín.

 

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.