Stephen Hawking: Stručná historie mého života

Stephen Hawking: Stručná historie mého života
Stephen Hawking: Stručná historie mého života

Stephen Hawking je fascinující myslitel. A drží slovo. Jeho memoáry Stručná historie mého života jsou opravdu stručné.

Vždycky mě bavilo číst životopisy. Máte tak možnost prožít si život někoho jiného – kdo ovšem na rozdíl od románových postav opravdu existoval a opravdu ovlivňoval dějiny. Ještě na základce jsem hltal Churchilla a začátkem tohoto roku jsem Vlastní životopis Agathy Christie, který má skoro 600 stran, slupnul jako malinu.

Stručná historie mého života od Stephena Hawkinga je ale záležitost na jedno deštivé odpoledne.

Ve zdravém těle zdravý duch. Nebo ne?

Jestli si potřebujete osvěžit paměť, Stephen Hawking je ten divně zkroucený pán na vozíku, co mluví jako počítač.

Zároveň je to jeden z nejbrilantnějších mozků moderní fyziky.

Nejbáječnější na této knize je totiž to, že své postižení Hawking zmiňuje jakoby mimochodem. Jak kdyby to byla jen lehká nemoc, kvůli které se kdysi nemohl účastnit jedné schůzky.

A vlastně to dává smysl. Protože když vám funguje hlava, je úplně fuk, že vám schodiště činí problém.

Proč tak stručně?

Hawking má rád stručné vyjadřování.

Asi proto, že je fajn jít rovnou k věci, nezdržovat se detaily… a že dlouhé spisy by tvořil zatraceně dlouho. A kdo by to pak taky četl, že ano.

Stručná historie mého života je ani ne 140stránková knížečka. A přesto vám v ní Hawking řekne všechno. Jaké měl dětství, že vůbec nebyl geniální student, jak prohrál pár sázek. A jen tak mimochodem stihne objasnit principy imaginárního času a cestování časem.

Ono když veškerou komunikaci musíte zvládat vybíráním písmenek na monitoru přes speciální zařízení, asi byste přímo k věci šli taky.

Přečtěte si to

Moje máma se Stručné historie mého života chopila ještě dřív než já. A líbila se jí. (Oukej, ještě nenarazila na ty tři kapitoly o fyzice.) Moje máma nikdy nečte životopisy.

Jaký lepší důkaz vypravěčského talentu chcete?

Jistě, mamce bych takovou knihu pod stromeček sám od sebe nedal. Ale jestli máte mezi přáteli někoho, kdo kdy slyšel o Stručné historii času, Hawkingovým životopisem ho nepochybně potěšíte.

 

Stephen Hawking: Stručná historie mého života. V překladu Jana Klímy vydalo v roce 2014 nakladatelství Argo. Za recenzní výtisk děkuji internetovému knihkupectví Martinus.cz.

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.

Jeden komentář u “Stephen Hawking: Stručná historie mého života”

  1. Jsem jako tvoje maminka a životopisy také nemám v oblibě, přijde mi to takové divné číst o něčím životě přímo knihu a ne jen článek nebo nějaký úryvek. Ale zkusím se po tom mrknout, když je to tak stručné ;)

Komentáře jsou uzavřeny.