Kristina Ohlssonová: Andělé strážní

Kristina Ohlssonová: Andělé strážní (obálka knihy)
Kristina Ohlssonová: Andělé strážní (obálka knihy)

To si tak jdete na procházku se psem, který vaši autoritu zrovna dvakrát neuznává. Zatímco tedy odevzdaně čekáte, pes hrabe a hrabe… až vyhrabe mrtvolu dva roky pohřešované dívky. A když poté na stejném místě začnou hrabat policisté… no, asi by se to už dalo označit za masový hrob.

Andělé strážní od Kristiny Ohlssonové jsou napsáni podobně: odkrýváte jednu vrstvu příběhu za druhou.

Existují strážní andělé?

Pro mladou Rebecku Trolleovou asi ne. To její tělo našel onen neposlušný pes. Před dvěma roky to byla aktivní, nadaná a pilná studentka. Ve své diplomce se zabývala autorkou kdysi populárních dětských příběhů – než vyšlo najevo, že tato nyní na slovo více než skoupá žena zabila svého muže a přiřklo se jí autorství mimořádně nechutných knih žánru snuff – o (snad) fingovaných vraždách.

Zdálo by se, že by to mohl být ojedinělý, ale nikoli vzácný případ. Mladé dívky jsou snadnými oběťmi. A jako případ únosu či znásilnění se její smrt zdála být do doby, než policisté na stejném místě vykopali kostru právníka, který své služby poskytoval stejné autorce dětských knih. A případ nabírá na obrátkách.

Zdá se, že andělé strážní v tomto příběhu chybí spoustě postav. Kniha ale mate názvem; nečekejte duchovno ani nadpřirozeno. Název odkazuje na uskupení mladých intelektuálů a sžíravých filmových kritiků – kteří se točili okolo stejné autorky dětských knih.

Mlčeti zlato

Naráží to ale na jeden problém. Autorka kdysi populárních dětských knížek žije – ale odmítá se svým okolím mluvit. Doslova. Od svého zatčení za vraždu před mnoha lety nepromluvila ani slovo. Rozhodně ji nikdo mluvit už neslyšel.

Takto postavený příběh by mohl vést k prvoplánovému Euréka! momentu, kdy se nakonec tajemná postava rozpovídá a s nadhledem vyžvaní celou zápletku najednou. Ohlssonová naštěstí této berličce odolala a příběh slušně vystavěla na důkladné policejní práci a poskytnutí mnoha indicií, jejichž správnost pak mlčící spisovatelka víceméně pouze potvrdila či vyvrátila.

Příběh se vrství jak listové těsto

Nečekejte však logickou detektivku ve stylu Agathy Christie. Ač je indicií mnoho, velkou část musí rozkrýt postavy samy a čtenáři nenechávají velký prostor k vlastním dedukcím. Není to ale na škodu, kniha je čtivá a za mě jsou Andělé strážní asi nejlepší severská detektivka, jakou jsem v poslední době četl.

Příběh se totiž postupně vrství – postavy mají i své životy a vztahy, které Ohlssonová naznačuje a rozebírá. Dají se tak vysledovat motivace postav, ve čtenáři bují emoce. Postavy jsou opravdové, živé, plastické. Bohužel jsem si jich většinu oblíbil a nezahořel „spravedlivým hněvem“ – ale jen málokomu se podaří vytvořit postavu tak živou a nenáviděníhodnou, jako je třeba mladý král Joffrey z Hry o trůny.

Ohlssonové se podařilo napsat opravdový detektivní román, ne jen přerostlou novelu. Mnoho postav, mnoho zápletek, mnoho vztahů. Vše dobře kočírovala a napsala dílo, které čtenáře udrží v napětí až do konce. A tak to má být.

 

Kristina Ohlssonová: Andělé strážní. V překladu Luisy Robovské vydalo v roce 2014 nakladatelství Kniha Zlín, které děkuji za recenzní e-book.

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.