Kingsley Amis: Jake má problém

Kingsley Amis: Jake má problém
Kingsley Amis: Jake má problém

Pro (převážně britské) akademické romány mám slabost. Takový David Lodge patří mezi mé oblíbené autory. Univerzitní sebezahleděnost se tam mísí s nadhledem a jemným humorem. A při čtení máte stále chuť na dobrý čaj.

Jméno Kinglsey Amis se mi automaticky spojí se středoškolskými hodinami literatury. Učili jsme se o něm. Ale nikdy jsem od něho nic nečetl. Takže když se kniha Jake má problém objevila na eReadingu v akci za 4 Kč, okamžitě jsem vytáhl platební kartu.

Může, ale nechce

Jake je profesor na Oxfordu. Žije v celkem spokojeném manželství, které za mladších let kořenil velmi intimními konzultacemi s některými svými studentkami. Jeho tělo funguje tak, jak má. Po všech stránkách. Koneckonců, ten počet studentek o něčem vypovídá.

Potud vše v pořádku.

S přibývajícím věkem se ovšem Jake dostává do situace, kdy sice může, ale nechce. A protože očividně slyšel jeden starý vtip, rozhodne se s tím něco dělat.

Jak se říká tomu, kdo by chtěl, ale nemůže?
Impotent.
A jak se říká tomu, kdo by mohl, ale nechce?
Hajzl. Hajzl zavšivenej to je.

Erotika v akademickém podání

Co by s tím asi dělal praktický lékař, že ano. Ten léčí hlavu, ale ne tělo. A tak Jakea odešle ke specialistovi, který doporučí… No, nazvěme to zajímavými metodami.

Jake musí vystoupit z komfortní zóny. A to může být velmi nepříjemné, pokud jste (a) stárnoucí akademik, (b) konzervativní Angličan a (c) vychvalovaní experti jsou tak trochu pošuci.

A pak už následují klasické ingredience akademických románů. Život na prestižní univerzitě. Remcání nad grantovou byrokracií. Románek se studentkou. Sterilně čistý sex. Pornografie v akademické debatě.

Není to Lodge

Kniha Jake má problém ve mně nezanechala moc dojmů. Byl to příjemně strávený čas, ale knížku pak v klidu odložíte a ani po ní neštěknete. Trochu jí chybělo kouzlo, které svým knihám výtečně dodává třeba právě David Lodge. Ale jestli máte rádi akademickou půdu a starou dobrou Anglii, uvařte si šálek čaje. Jeden či dva dlouhé večery zabijete vcelku příjemně.

 

Kinglsey Amis: Jake má problém. V překladu Miroslava Jindry v roce 2013 vydalo Nakladatelství Plus, e-knihu jsem zakoupil na eReading.cz.

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.