John le Carré: A Delicate Truth

John le Carré: A Delicate Truth
John le Carré: A Delicate Truth

Na zpáteční cestu z Trondheimu přes Oslo do Prahy jsem se chtěl zabavit nějakou papírovou knihou – bál jsem se, že kdybych na telefonu četl zásobu e-knih, v Praze bych se nedovolal známému, u kterého jsem přespával před ranní cestou do Brna. Obava byla zbytečná – norské rychlíky mají pro každou sedačku dvě zásuvky a oselské letiště v odletové hale i v čekárnách u bran na zásuvkách taky nešetřilo.

Kniha A Delicate Truth od Johna le Carrého se tak stala mou nejdražší zbytečně koupenou knihou. Ale to je historka na jindy. Stála aspoň za to?

Jak se to vezme.

Radši do ničeho nestrkat nos

Britský ministr zahraničí se přátelí s člověkem, kterého by si nikdo znepřátelit asi nechtěl. Spolupracuje s ním na zásahu proti obchodníku se zbraněmi, který podporuje terorismus. Operace je to tak tajná, že ani jeho tajemník Toby Bell o ničem nemá vědět.

Jenže se to zvrtne. Jeden z vojáků není spokojený s výsledkem zásahu – a musí být umlčen. A premiérova spojka, červená linka, by radši žila v poklidu, než aby se bývalý diplomat, nyní sir v důchodu, znepokojoval nad výsledkem operace. Ale pravda mu nedá spát a kontaktuje Tobyho – který o ničem sice neví, ale rád by měl obrázek kompletní. Tajemství, o kterých víte jen to, že jsou, mu prostě nedají spát.

Zdlouhavé, napínavé, nedokončené

John le Carré je autorem vícero špionážních románů – několik jich bylo i zfilmováno, namátkou The Tailor of Panama nebo nedávný Tinker Tailor Soldier Spy. Špionážní zápletky má tedy v malíku a musím přiznat, že když se děj rozjel, byla to napínavá jízda.

Problém byl v té části před rozjezdem.

Strohý popis vojenské operace drhlo jako písek v soukolí. Nevyznal jsem se v tom, z čího pohledu je děj zrovna líčen, kdo mluví nebo komu patří určité myšlenky.

Pak se děj přesouvá do současnosti a do života Paula Andersona, jak znělo krycí jméno červené linky, nyní sira Kita Probyna. Líčení idylky na anglickém venkově, které se mi jako anglofilovi sice líbilo, opět zdržuje od děje.

První třetinu knihy jsem se nudil, druhá třetina byla pomalý rozjezd, ale v poslední třetině se le Carré rozjel a začalo to celé odsýpat jak kulky ze samopalu.

A pak přijde konec, který je tak nějak podivně nedokončený a vyvolává otázku: A co pak?

No, četl jsem už lepší věci.

 

John le Carré: A Delicate Truth. Četl jsem vydání od Penguin Books z roku 2014.

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.