Jo Nesbø: Přízrak

Jo Nesbø: Přízrak
Jo Nesbø: Přízrak

Když jsem byl začátkem září v Norsku, udělal jsem zásadní chybu: vzal jsem si na dlouhé cesty vlakem švédské knížky Jonase Jonassona (Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel a Analfabetka, která uměla počítat). A protože je sever jako sever, jednomu známému se mi podařilo poslat pohled s kýčovitým záběrem na Trondheim a textem Zdravím z prosluněného Švédska.

Co už.

Naštěstí jsem si v Brně mohl upravit geografické vnímání, když jsem se začetl do nejnovější nesbøvky: Přízraku, který vyjde na velký knižní čtvrtek 16. října.

Oslo je hotové sin city

Já se vrátil z Osla do Brna a Harry Hole z Bangkoku do Osla. A oba jsme na své město nahlíželi jiným pohledem. Co ale bylo nejlepší: i když jsou názvy ulic v českých překladech Nesbøho knih přeložené, přesně jsem věděl, kudy se Harry zrovna pohybuje a jak to tam vypadalo.

Byl jsem u kavárny Armády spásy, kde pracuje Martina (a kde mě málem pohostili, protože neoholený, v zelené bundě a starém batohu vypadám jako jejich typický host). Denně jsem na hostel procházel okolo Hausmannovy ulice, místa činu v Přízraku. Kochal jsem se budovou Opery, kde měl Harry pár schůzek a kde se vyplavila jedna z mrtvol.

Paráda.

Je kvalitní droga lepší droga?

Jestli Nesbø něco umí, tak (a) přinést neotřelé vypravěče (krysa snažící se dostat k mláďatům přes tělo, které blokuje vchod do nory) a (b) hrát se čtenářem ping pong takovým způsobem, že netušíte, kde je zrovna zápletka.

Novým norským hitem je droga violin – vybudujete si na ní závislost lépe než na heroinu, ale je těžké se jí předávkovat. Win-win pro všechny strany. Městu klesnou ošklivé statistiky, dealeři nezabíjejí zákazníky. Snad jen feťáci musí shánět love na další dávku o pár měsíců dýl. A třeba kvůli tomu i zabíjet.

Harry Hole sice již policistou není, ale instinkt vyšetřovatele mu nikdo nesebral. Stejně jako starý odznak. Což se mu bude hodit, když zjistí, že z jedné vraždy dealera a beznadějného feťáka je podezřelý člověk mu nejbližší.

Podívejte se na trailer knihy

Lahve (od) alkoholu zachraňují životy

Setkání s podivným knězem v zaplivaném hotelu Leon, flirt s političkou, co sice vypadá jak chlap, ale jinak má sex-appeal supermodelky, obvyklé vydírání zaměstnance Telenoru, podezřelí, kteří vlastně podezřelí nejsou.

A pak také Nesbøho oblíbené berličky, deus ex machina. Kdo by neměl známé, kteří udělají přesně to, co chtějí, i když tím sami porušují zákon. A udělají to dobrovolně. V tu pravou chvíli. Že ano.

Ale nakonec vám to bude fuk, protože ten příběh je fascinující. Ano, vratký jako domeček z karet, ale fascinující. Strhující. Čtete dál a tvoříte si domněnky, ve kterých vás Nesbø bude utvrzovat tak dlouho, až si jste jistí, že závěr znáte.

A pak Nesbø luskne prsty a vaše teorie mizí jako přízraky po vystřízlivění.

Originalitu a ironický smysl pro humor mu ale upřít nemůžete. Nikdy by mě nenapadlo, že láhev starého Jim Beama může přijít vhod i za střízliva.

Harry Hole a jeho přízraky

Někteří recenzenti považují Přízrak za slabší díl Nesbøho tvorby. Já si to nemyslím.

Jistě, není to thriller jako Sněhulák. Ale v Přízraku Nesbø hezky ukazuje, že to, čeho se bojíme, mnohdy neovlivníme. A i kdybychom si přáli pravdu nevidět, nikdy se jí nevyhneme. A že to zatraceně bolí.

 

Jo Nesbø: Přízrak. V (jako obvykle skvělém) překladu Kateřiny Krištůfkové vydá v roce 2014 Kniha Zlín, které děkuji za recenzní reading copy.

Knížka vyjde až 16. října, ale můžete si ji koupit (a třetinu přečíst hned) v předprodeji za zvýhodněnou cenu na Palmknihy.cz.

Přečtěte si ukázku

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.