Fredrik Backman: Muž jménem Ove

Muž jménem Ove a schizofrenie severské literatury

Fredrik Backman: Muž jménem Ove (obálka knihy)
Fredrik Backman: Muž jménem Ove (obálka knihy)

Seveřani mě nikdy nepřestanou fascinovat. Na jedné straně severští spisovatelé vytváří dojem, že Norsko a Švédsko jsou centra organizovaného zločinu, kde se vraždí pomalu víc než ve Vraždách v Midsomeru, na straně druhé vás donutí v MHD hýkat smíchy u titulů jako je Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel, nebo Muž jménem Ove od Fredrika Backmana.

Stoletý stařík má blízko k mému oblíbenému burtonovskému absurdnu ve stylu filmů Velká ryba nebo Forrest Gump. Vyprávění, které je tak barvité, až je neuvěřitelné – ale pak se ukáže, že vypravěč to má v hlavě v pořádku. OK, možná si to trošku přikrášlil. Ale jen trošičku.

Muž jménem Ove se naopak nepouští do neuvěřitelného absurdna. Pan Ove je realistická postava s realisticky vylíčeným životním příběhem. A určitě v okolí najdete někoho, kdo by se v muži jménem Ove poznal. A kdo by doufal, že mu do poštovní schránky nenacouvají tak prdlí sousedi.

Muž jménem Ove a neschopnost pořádně zemřít

Muži jménem Ove je 59 let a je to prototyp pořádného chlapa. Zásadový, odhodlaný, manuálně zručný. Před půl rokem mu však zemřela žena, což narušilo jeho jinak dokonale rutinní život. Vzalo mu to jiskru, díky které se mohl nazývat člověkem a nikoli robotem. Když kvůli generační obměně přijde i o práci, jednoduchou matematikou odvodil, že nemá smysl dál žít a pokusí se zabít.

A neschopnost pořádně zemřít tvoří velkou část humoru této knihy, kterou jsem si zamiloval už v první kapitole.

Zatímco první pokus překazí nekvalitní výbava (už ani provazy nejsou to, co bývaly; zatímco hák ve stropě je přivrtán pořádně), o další udržování muže jménem Ove při životě se stará praštěná extrovertní a exotická sousedka, která něco potřebuje vždy ve chvíli, kdy se smrt už už daří zdárně dokončit.

Muž jménem Ove a příliš velké srdce

S upovídanými a rozhodnými íránskými ženami není radno si zahrávat a už vůbec ne jim odporovat. Muž jménem Ove se tak stává téměř rukojmím své sousedky a jejího manuálně neschopného manžela (je to ajťák…). Může si za to ale sám – nedokáže se dívat na manuální neschopnost ostatních při pokusech řídit auto nebo opravit kolo. A kdo by nepodlehl kouzlu malých snědých holčiček, které vám začnou říkat Dědečku.

Muž jménem Ove postupně roztaje a z mrzouta, kterému by na pohřeb nepřišel skoro ani farář, se stane osobnost, na kterou po jeho odkládané a velmi přirozené smrti s láskou vzpomíná celé město.

Nejsi úplně nemožná!

Styl knihy je vtipný, stručný a tematicky maskulinní. Nač dělat zbytečné řeči. Dialogy jsou hezky rázné a v duchu si skvěle představíte výraz i tón postav.

Co je nejlepší: čte se to samo. Co je nejsmutnější: knihu chtě nechtě přečtete za víkend, i když byste s Ovem chtěli strávit delší čas.

Tato kniha si prostě nezaslouží žádné jiné uznání, než to nejvyšší, které používal sám muž jménem Ove: Nejsi úplně nemožná!

 

Fredrik Backman: Muž jménem Ove. V roce 2014 v překladu Jitky Herčíkové vydalo Nakladatelství HOST Brno, kterému děkuji za recenzní e-book.

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.

Jeden komentář u “Fredrik Backman: Muž jménem Ove”

Komentáře jsou uzavřeny.