Don Thompson: Supermodelka a krabice Brillo

Don Thompson: Supermodelka a krabice Brillo
Don Thompson: Supermodelka a krabice Brillo

Don Thompson už o trhu s moderním uměním napsal jednu knihu: Jak prodat vycpaného žraloka za 12 milionů dolarů s podtitulem Prapodivné zákony ekonomiky současného umění a aukčních domů. Žralok je poměrně vyčerpávající úvod do světa aukcí a oceňování umění, které tak vůbec nevypadá, a proto jsem byl zvědavý, co nového přinese jeho nová kniha Supermodelka a krabice Brillo.

Podtitul Supermodelky je Zákulisní příběhy a prapodivné zákony ekonomiky současného umění. Na první pohled tedy vesměs nic nového.

A první stránky tento dojem potvrdily.

Ale jen na chvíli.

Recyklace tak, jak má být

Supermodelka stejně jako Žralok začíná historkou o divném (nezvyklém, šokujícím, fascinujícím – nahraďte dle libosti) kusu umění. A pokračuje tím, jak fungují aukce, jaká je role obchodníků s uměním a jak kariéře umělce prospívají galerie, muzea a tzv. značkoví sběratelé.

Takže nic nového.

Jenže krátce, co vás Thompson provede úvodem do ekonomiky umění, na vás vybalí fascinující a neuvěřitelné historky a ještě šílenější čísla. Prvními kapitolami si pouze připravuje půdu pro čtenáře, které Žralok minul, a těm znalým jen osvěžuje principy.

Thompson tedy šikovně zrecykloval základní materiál a vydal knihu, která má co říct i znalejším čtenářům.

Východní peníze za západní umění

Trh s moderním uměním se od doby vydání Žraloka (který vyšel někdy před čtyřmi lety) proměnil. Světová hospodářská krize se projevila i u akčních domů a ve výkazech obchodníků s uměním. Čína je na vzestupu. A arabské státy budují okázalé muzejní budovy a jejich rozpočty přesahují sumu rozpočtů západních institucí.

Aukční domy začínají pronikat na území obchodníků – a menší obchodníky a galerie likviduje internet. Veletrhy se vyprodávají rapidním tempem – a VIP účastníci si z nich stejně zapamatují jen polonahé modelky a neonové nápisy urážející sběratele (které pak ti sběratelé koupí a vystaví, protože umění).

Žraloka nebo Supermodelku?

Pokud máte rozpočet jen na jednu knihu a chcete něco o moderním umění, sáhněte po knize Supermodelka a krabice Brillo. O úvod do toho, jak trh s moderním uměním funguje, nepřijdete. A Thompson se vypsal a kromě lepší čtivosti nabízí i historky, u kterých vám čelist spadne vícekrát.

 

Don Thompson: Supermodelka a krabice Brillo. V českém překladu Martiny Neradové vydala v roce 2014 Kniha Zlín, které děkuji za recenzní e-book.

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.