Dale J. Stephens: Vzdělávejte se po svém

Obálka čehého překladu knihy Vzdělávejte se po svém
Obálka českého překladu knihy Vzdělávejte se po svém

Jsem ohromný fanda celoživotního vzdělávání. Miluju knihovny (protože jsou boží), fandím e-learningu, denně mám vyhrazenou alespoň půlhodinku, abych se naučil něco nového. Nemohl jsem si proto nechat ujít český překlad knihy Hacking your education – Vzdělávejte se po svém od Dalea Stephense.

Poznámka: Této knize jsem dal české jméno a spolupracuji s lidmi, kteří stojí za vydáním českého překladu.

Dale hned na začátku upozorňuje, že kniha nemá za cíl přesvědčit vás, abyste odešli ze školy. Jejím cílem je povzbudit vás, abyste převzali zodpovědnost za své vzdělávání.

Češi ulítávají na titulech. Bez VŠ vzdělání si pomalu nemůžete ani upšouknout. Od druhého stupně základní školy do vás všichni hustí, že titul je cesta k úspěšnému životu. No jo. On je ale rozdíl mezi tím získat titul a získat to, co ten titul slibuje.

Stephens popisuje příběhy několika lidí, kteří prorazili bez formálního vzdělání. Nemusí být bohatí jako Bill Gates, ale dělají to, co je baví – a zaplatí jim to složenky. Bezpochyby větší úspěch, než nudná práce v kanceláři a splácení studentské půjčky za americké školné.

Vzdělání versus vzdělávání

Nedokonavost v českém výrazu pro education naznačuje, že učení je nekončící, celoživotní proces. Ať už z formálního způsobu získávání znalostí vypadnete nebo ne, je dobré na to nezapomínat. Učení nekončí státnicemi. Z tohoto úhlu pohledu vás knížka může zaujmout, ať už studujete, odešli jste ze školy nebo máte školu dávno za sebou.

Sedm kapitol vás provede od pochopení systému přes vytvoření základních návyků, objev toho, co (a hlavně proč) se chcete učit až po tipy, jak si najít mentory a zdroje k vlastnímu vzdělávání.

Některé rady můžete aplikovat hned. Knížka obsahuje i cvičení (finty dne), které vám zejména v prvních částech pomohou ujasnit si, jak se vám učí nejlépe, co se chcete učit, proč se to chcete učit, jak se to můžete dobře naučit. Jiné rady vyžadují píli, sebeovládání a hodně velké koule (dámy prominou; ve skutečnosti spousta žen v knize strčí průměrného chlapa do kapsy). Například způsoby, jak se zdarma vetřít na konferenci, vyžadují hodně velké sebevědomí.

Tip: Parta z Edventure velkou část těchto otázek přetavila do praktického nástroje Edventure Design Model.

Vzdělávejte se po svém. Všichni?

Jedno mají lidé zmínění v knize společné. Zpravidla zastávají práci, která v té době byla nová a nemohli jste k ní získat akademickou kvalifikaci. A taky mají silně podnikavého ducha. Nevadí jim odcestovat na jiný kontinent, protloukat se, otrkat se, naučit se žít a přitom objevit vášeň svého života. Takové Eat, pray, love v praxi.

Podnikatelskou mysl a touhu po dobrodružství však nemá každý. Stejně jako ne každý žije ve správnou chvíli a na správném místě. Měli by tito lidé tedy knihu Vzdělávejte se po svém zavrhnout?

Kdepak. Stále pro ně platí, že by měli převzít zodpovědnost za své vzdělávání. A první část knihy jim v tom hodně pomůže. Za svůj život si jsme zodpovědní sami, a pokud někdo čeká, že se mu s titulem budou všichni klanět… toho bude realita zatraceně bolet.

Musíte se umět prodat. Titul už má každý. Je na čase ukázat, co opravdu umíte.

 

Dale J. Stephens: Vzdělávejte se po svém. Překlad anglického originálu Hacking your education v podání Sylvy Ficové vydalo roku 2013 nakladatelství Flow.

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.

3 komentáře u „Dale J. Stephens: Vzdělávejte se po svém“

  1. Díky za tip! Tyhle knížky o „hackování“ alá Tim Feriss mě baví a tohle zní hodně dobře.:)

    1. Za málo. :) Hezky to nabudí k akci a není to ani moc dlouhé. 157 stránek včetně předmluv a poděkování. Čtení na jeden večer. ;)

  2. Tuto knihu mohu také s klidným svědomím doporučit. Koupil na TEDx Salón Brno, během noční cesty domu začal číst a pak doma dočetl – jen to ranní vstávání nebylo nejpříjemnější, ale za to nemůže kniha ;)
    PS: Osobně jsem zjistil, že nejvíce se naučím, když sám učím.

Komentáře jsou uzavřeny.