Carol Birchová: Jamrachův zvěřinec

Jamrachův zvěřinec – Carol Birchová (obálka knihy)
Jamrachův zvěřinec – Carol Birchová (obálka knihy)

Tahle 350stránková knížka začíná dost slibně. Starý dobrý Londýn pohledem nižší vrstvy. Mladý kluk se protlouká, jak jenom může, až si jednoho dne pohladí tygra, kterého potkal na ulici. Jen tak.

Bezděčnost jeho počínání a zvláštní vztah ke zvířatům mu zaručí pozornost pana Jamracha, obchodníka s exotickou faunou a dočasného majitele uprchlého tygra. Mladičký Jaffy u něj získá práci a potká Tima, o rok staršího kluka, kterému svět leží u nohou (nebo se tak Tim přinejmenším tváří). Vznikne mezi nimi velmi specifický vztah.

Jeden ze zákazníků pana Jamracha pak přijde se zvláštním přáním: přál by si draka. Opravdového draka. Jaffy a Tim se zapisují k výpravě, která by draka měla chytit a dovézt zpátky.

Parádní dobrodružství. Ne nadarmo se v recenzích a na obálce knihy objevují jména jako Stevenson a jeho Ostrov pokladů či Melville s Bílou velrybou. Líčení toho všeho nového a exotického je opravdu poutavé, a pokud máte rádi moře a lodě (jako já ve knihách – viz třeba moje povídání o Jacobu de Zoetovi), budete nadšeni.

Potud to je fajn.

200 stran širého moře (a malý spoiler)

Chytit draka není jen tak. A ani když se to podaří, nemáte vyhráno. Na moři vás čeká spousta překvapení a některá vás připraví i o loď. (Sorry, tohle byl ten spoiler.)

Uznávám: Birchová umí psát. Na dalších 200 stranách dokonale navodila atmosféru na malém velrybářském člunu plném ztroskotanců. Nejistotu, útrapy, blouznění. Odevzdanost a strach.

Trápil jsem se spolu s námořníky. Jen si nejsem jistý, jestli za to spíš nemohl fakt, že ta knížka byla jak nepovedený hamburger. Jak kdybyste do dokonale vláčné, máslové briošky s křupavým salátkem a lahodným dresinkem dali plátek vysušeného lančmítu.

A co je na tom nejhorší? Nemůžete se těšit na konec, protože víte, že se zachrání. (Další spoiler.) Autorce to ujelo v nepatrné zmínce (cosi jako „teď už je to mnoho let…“ – celá kniha je koncipovaná jako vyprávění Jaffyho), takže víte, že Jaffy bude žít a útrpně čekáte na konec, až je někdo zachrání a co bude dál. Žádné čekání na smrt nebo záchranu. Žádné napětí. Yann Martel v knize Pí a jeho život podobné putování oceánem vylíčil mnohem čtivěji.

Specifický žánr pro specifické čtenáře

Jestli máte rádi good ol‘ England, může se vám prvních 100 a posledních 50 stran líbit.

Jestli jste nadšeni z moře, lodí, námořníků, bude se vám Jamrachův zvěřinec líbit asi celý.

Jestli si užíváte dlouhé velké nic nabité psychologií hlavních postav, tj. líbil se vám Pí a jeho život, 127 hodin nebo Vše je ztraceno, knížku si asi zamilujete. To musím Birchové přiznat.

Jestli jste při čtení románů Victora Huga a tehdejších autorů vůbec dlouhé popisné pasáže jen prolistovali (a preferujete třeba akci, jakou píše Jo Nesbø nebo Dan Brown), bude vás Jamrachův zvěřinec asi dost nudit.

 

Carol Birchová: Jamrachův zvěřinec. V překladu Tomáše Kačera vydalo v roce 2012 nakladatelství HOST. Knížku jsem si vybral jako výhru v blog challenge Buzíčci.

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.

Jeden komentář u “Carol Birchová: Jamrachův zvěřinec”

  1. Je fakt, že tahle knížka nebyla úplně strhující čtení, které by mě chytilo a nepustilo, na druhou stranu si mě docela podmanila svou atmosférou – i proto jsem jí nakonec ohodnotila možná trochu přestřelenými čtyřmi hvězdičkami :) Ale s tvou recenzí víceméně souhlasím, v podstatě nám vadily stejné věci :)

Komentáře jsou uzavřeny.