Peter May: Šachové figurky

Peter May: Šachové figurky (obálka knihy)
Peter May: Šachové figurky (obálka knihy)

Fin Macleod odešel od ženy i od policie, aby se nadobro vrátil do rodné vesnice. Kniha Šachové figurky uzavírá trilogii z ostrova Lewis a vymyká se předchozím dvěma dílům.

Kus policajta ovšem ve Finovi zůstal, a tak se uchází o práci šéfa ostrahy rozsáhlých pozemků. Jejich majitel má krom organizované sítě pytláků problém i s Piskořem Macaskillem, dávným Finovým kamarádem.

Nevděčný úkol, co?

Slovo dělá chlapa

Piskoř je divný maník. Výjimečně inteligentní, ale asociální a… svůj. Jako jediný nechtěl pod záminkou vysokoškolského vzdělání vypadnout z bohem zapomenutého ostrova, ale zůstal hezky doma a žil si po svém. Svobodný. Nespoutaný.

S Finem se seznámil během střední školy, kdy Piskoř hrál ve stále populárnější kapele, které Fin začal dělat bedňáka. Kapela držela pospolu i mimo pódium a při jednom poflakování se venku zjistili, že Piskořův děda zachránil život Finovu dědovi. Od té doby si Piskoř umanul, že pouto nepřetrhne a bude Fina chránit.

Škoda, že Fin nebyl schopný ochránit Piskoře.

Šachové figurky jako symbol ostrova Lewis

Prastaré šachové figurky nalezené na ostrově jsou snad jediným jeho kulturním dědictvím. Návrat figurek na výstavu je proto velkou událostí – a Piskoř jako šikovný řezbář má být téměř jejím středobodem. Vyřezal jejich zvětšeniny, se kterými se má na pláži sehrát souboj velmistrů.

Kolem těch figurek se nakonec točí vše: spor s majitelem pozemků, zrada, nedodržení slova, lidská malost a odhalí i Piskořova vraha.

Piskoř však není jediný mrtvý.

Zase ti kostlivci

Kostlivci ze skříně začali vypadávat už v Muži z ostrova Lewis. A koneckonců i ve Skále. Jak se Fin při setkávání s obyvateli ostrova vrací do své minulosti hlouběji a hlouběji, minulost probublává do současnosti víc a víc.

A i když se to čte dobře, nezní to úplně reálně. Je to až příliš fantaskní.

OMG! WTF? by se čtenář neměl říkat moc často.

 

Doporučuji pro: ty, kterým se Lewis zalíbil a chtějí se do osudů jeho obyvatel zaplést ještě víc.
Hodnocení: 80 %

 

Peter May: Šachové figurky. V překladu Lindy Kaprové v roce 2014 vydalo Nakladatelství HOST.

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.