Marek Nawrath: Generátor prchavých okamžiků

Marek Nawrath: Generátor prchavých okamžiků (obálka knihy)
Marek Nawrath: Generátor prchavých okamžiků (obálka knihy)

Můj Facebook se v posledním roce a půl měnil jak na běžícím pásu. Začalo to fotkami z posledních exotických dovolených (Bali jednoznačně vedlo) a obrázky z pláže pomalu začaly střídat snímky z ultrazvuku a záběry na uslintané uzlíky, které hormony nadopovaným ženám připadají roztomilé. O svatbách ani nemluvím. Nic z toho jsem samozřejmě nesdílel já.

Záchranou a cestou k příčetné mysli se pro mě tedy stal Twitter. Doupě zvrácených duší, sarkasmu – a báječných slovních hříček. V poslední oblasti je naprosto nepřehlédnutelný profil Marka Nawratha.

Když tedy Marek oznámil, že by své textové miniatury rád vydal knižně, neváhal jsem a Generátor prchavých okamžiků okamžitě podpořil.

A pak čekal.

A čekal.

A čekal.

Generátor prchavých okamžiků je trvalá radost

Na tvorbě Generátoru se podílel i grafik/ilustrátor/designér Radek Petřík. Spolupráci si osahali na Vibeke Björgen a velmi dobře jim to klapalo i při tvorbě knížky.

Z mnoha různých důvodů se její vydání prodlužovalo, ale výsledkem je 112 stránek radosti, která rozhodně není prchavá.

Radek Markovy textové miniatury – rozdělené do několika kapitol (či snad kategorií) – poskládal do tematických dvojstránek a doplnil o nápadité, vtipné a místy lehce lechtivé ilustrace.

Vznikla tak hravá knížka, kterou podobně jak třeba Jak přežít v kostce můžete vzít kdykoli do ruky, otevřít na náhodné stránce a zlepšit si náladu.

Pojďme být hravější

Další důvod, proč jsem si Generátor prchavých okamžiků okamžitě zamiloval, mám ho na stolku vedle postele a listuju jím vždycky chvilku před spaním, je ten, že podněcuje hravost.

Většina lidí s koncem střední/vysoké školy píše maximálně vzkazy s nákupním seznamem nebo strohé maily. A už někde na prvním stupni základky ztrácejí hravost.

Je to škoda.

Vždyť čeština je tak hravý jazyk, se kterým můžete dělat kotrmelce ve vzduchu.

Pojďme si s naší rodnou řečí hrát. Inspirujte se malým prostorem 140 znaků na Twitteru, sledujte hashtagy #sloník_naučný (i ve verzi bez diakritiky) a #obrať_slova a zkuste si něco napsat sami. Aspoň do šuplíku.

Budete mnohem zábavnější společníci. Zaručeno.

 

Doporučuji pro: úplně a naprosto každého; pokud máte Twitter, tak už máte mít Generátor dávno doma. Ostudy.
Hodnocení: 100 %

 

Marek Nawrath a Radek Petřík: Generátor prchavých okamžiků. V roce 2016 vydáno samonákladem přes vydavatelství Jonathan Livingston, takže jestli chcete ještě nějaký výtisk sehnat, bombardujte dotazy Marka.

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.