Kyril Bonfiglioli: Nemiř na mě tou věcí

Kyril Bonfiglioli: Nemiř na mě tou věcí (obálka knihy)
Kyril Bonfiglioli: Nemiř na mě tou věcí (obálka knihy)

Nemiř na mě tou věcí je jednou ze tří knih, které inspirovaly loňský herecký koncert Johnnyho Deppa coby Charlieho Mortdecaie ve filmu Mortdecai: Grandiózní případ. Depp excentrického Mortdecaie vystihl skvěle – autor předlohy Kyril Bonfiglioli se v knize ovšem na konci trochu plácal.

Charlie Mortdecai je velmi excentrický snob. Rád si dopřává pohodlí, zejména dobré jídlo a kvalitní alkohol. Vyjadřuje se velmi svérázně a jeho kulturní přehled je neuvěřitelný.

Pokud od literatury očekáváte zábavu a máte slabost pro ironii, sarkasmus a vtípky pro zasvěcené, Mortdecaie si zamilujete. Díla Kyrila Bonfiglioliho jsou přesně to, co mě baví: volný průchod fantazie a lehce zvrácené mysli.

Škoda, že si to Bonfiglioli ke konci pohnojil.

Nemiř na mě tou věcí!

Název knihy odkazuje k typické frázi, kterou by Mortdecai prohodil. Zbraní se straní jak čert kříže – a stejně má sklon objevit se před hledáčkem každou myslitelnou chvíli. Na druhé straně si z nepřátel nic moc nedělá, protože se mu štěstí nepřirozeně lepí na paty.

Nemiř na mě tou věcí je hon za ztraceným Goyou od zručné padělatelky až po uměníchtivé sběratele.

„Dyť je to jen obraz,“ řeknete si při kochání se v galerii. Bonfiglioli ale ukazuje, že trh s uměním je špinavá hra a pěkně tvrdý byznys, kde pro humor není místo.

Tedy… pokud nejste Mortdecai.

Konec je… divný

Mortdecai vás každou chvíli rozbije nějakou hláškou nebo přirovnáním, které sedne jako prdel na hrnec. Děj rychle odsýpá, Nemiř na mě tou věcí se čte velmi příjemně a pokud od literatury nemáte velká očekávání, strávíte s ním velmi příjemné chvíle.

Přinejmenším dokud nenarazíte na konec, kde je Mortdecai, který rozpletl všechny nitky případu, na útěku, píše si lehce depresivní deníček, myšlenkami bloumá sem a tam a zanechá ve vás pocit nedokončeného díla.

 

Doporučuji pro: excentrické a sečtělé mysli – a milovníkům snobského humoru, kterým nevadí, že se občas ztratí v kulturních narážkách.
Hodnocení: 70 %

 

Kyril Bonfiglioli: Nemiř na mě tou věcí. E-book v roce 2015 v překladu Michaly Markové vydalo nakladatelství Paseka.

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.