Judith Hermannová: Počátek veškeré lásky

Judith Hermannová: Počátek veškeré lásky (obálka knihy)
Judith Hermannová: Počátek veškeré lásky (obálka knihy)

Nuda a šeď. Za běžných okolností nepříliš lichotivý popis knihy. Pokud ovšem autorka nechce vylíčit rutinu své hlavní hrdinky. A Judith Hermannové se to v nádherně upravené novele Počátek veškeré lásky podařilo dokonale.

Stella je… obyčejná ženská. S vcelku obyčejným chlapem má nijak nevyčnívající dceru, společně žijí na nejmenovaném, klidném předměstí. Sterilním satelitním městečku, kde sotva znáte své sousedy. Stellin život je šedivá rutina a ani ona sama nemá ambice být jakkoli výjimečná.

Tak proč si ten muž chce povídat právě s ní?

Počátek veškeré lásky. Jaké lásky?

Stella se se svým mužem Jasonem pozná v letadle. Bojí se létat, a tak ho chytne za ruku. A skončí spolu.

Romantické? Pokud ano, veškerou romantiku zabila německá mysl a specifický styl Hermannové, který rozebírám o fous níže.

Tak či onak, Stella Jasona miluje. Dodává jí pocit bezpečí.

Pocit bezpečí, o který přichází, kdykoli Jason odjede za zakázkou pryč.

To se vždy ozve zvonek a před brankou katalogového řadového domku stojí muž, který si chce se Stellou povídat.

Nebo jí něco dát.

Nebo… Co ten člověk vlastně chce?

Stella je úplně obyčejná žena. Šedá myš. Se sousedy se prakticky nebaví. S tím mužem sotvakdy mluvila, natož aby prohodila něco, co by si mohl špatně vyložit. Proč se tedy veškerá jeho pozornost obrátila zrovna k ní?

Šeď jejího života dostává temnější odstín.

Skvěle upravená šeď

Stella pracuje jako ošetřovatelka. A možná právě sterilita tohoto povolání – nemluvě o sterilitě nově budovaných předměstí a satelitních měst – stojí za šedostí celé knihy.

Hermannová používá velmi zvláštní, strohý styl. Věcně popisný, žádné barvité líčení. Přímá řeč neexistuje, dialogy jsou součástí proudu textu.

Ten styl je zvláštní. Ale přitažlivý.

Jinak poměrně mělkému, nezáživnému příběhu dodává tu poslední špetku, kvůli které knihu neodložíte, ale čtete dál.

Když to přeženu: Stephen King vás u svých knih udrží líčením toho, co se děje. George R. R. Martin vás v napětí udrží další nečekanou a brutální smrtí. Judith Hermannová si vás zaháčkuje stylem, který je tak nevšední, až vás baví i do nedalekého konce knihy.

Ještěže ta knížka nemá ani 200 stran. O moc déle by to nefungovalo.

A krom stylu má Počátek veškeré lásky další kouzlo: nádhernou úpravu Kateřiny Wewiorové. Hezké písmo, pečlivá typografie, vlisy na obálce… Větrné mlýny si daly záležet a celý tým vytvořil opravdu nádhernou knihu.

Kdyby takové byly všechny knihy, e-čtečky skončí ve šrotu.

 

Doporučuji pro: čtenáře se zálibou v psychologii, němčině a zvláštním slohu.
Hodnocení: 70 %

 

Judith Hermannová: Počátek veškeré lásky. V překladu Petra Štědroně v roce 2016 vydalo nakladatelství Větrné mlýny, kterému děkuji za recenzní výtisk.

 

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.