Jiří Markvart: Pražská buzna

Jiří Markvart: Pražská buzna (obálka knihy)
Jiří Markvart: Pražská buzna (obálka knihy)

Blog Pražská buzna se v roce 2015 stal nejzábavnější gay četbou. Pokud jste gay a omílání ničeho na LUI vás přestalo bavit, Pražská buzna se stala skvělým místem k tematicky orientované prokrastinaci. Pokud jste hetero, dostal se vám do rukou skvělý materiál k pohoršování se nad tím, jak si buz… gayové (nejen) v Česku žijí, a svým slušným teplým přátelům jste mohli připravit horké chvilky, když jste se zeptali, jestli (a) jsou taky jako Milan, (b) jestli si můžete půjčit jejich Grindr.

No a samozřejmě všechny trápila otázka, do jaké míry je Milan fake a co všechno je inspirováno realitou, žeano.

Nakonec s pravdou ven vylezl Jiří Markvart (znáte z My bychom to udělali lépe), rozhodl se blog rozšířit do knižní podoby, úspěšně dokončil kampaň na Startovači a fandové teplého čtení si tři čtvrtě roku počkali na parádní knížku.

Jelikož je Jirka podobný prokrastinátor jako já, jsem mile překvapen, že kniha nejen vyšla, ale že vyšla i včas.

Pražská buzna recykluje

Poctivým čtenářům blogu bude pár částí knihy povědomých. Pražská buzna je totiž eko a neplýtvá slovy. Předěly mezi jednotlivými roky Milanova života tak tvoří články blogu (většinou klasifikační – jako třeba druhy vašich teplých přátel) a i pár deníkových záznamů jsou upravené blogové zápisky.

Naštěstí knížka obsahuje dostatek nových a originálních částí, že si počtou i věrní fandové blogu a knížka jim tak poslouží i nad rámec prvku pro seznamování na veřejnosti (protože, upřímně, když v šalině – pro Pražáky v tramvaji – někdo drží knihu s názvem Pražská buzna, je dost pravděpodobné, že nebude úplně hetero).

Milan vám tak povypráví, jak si uvědomil, že frnda pro něj nebude středobodem vesmíru, jak je těžké najít použitelného chlapa, že karma existuje a že najít si dlouhodobý vztah v gay světě je zatraceně těžká věc. To vše v příjemném konverzačním tónu se skvělým sarkastickým humorem.

Pražská buzna je stylová

Když si to uděláte sami, tak sice nějakého výsledku dosáhnete, ale – co si budeme povídat – od jiných to je lepší. Knížka se tak od Silvie Kolesárové dočkala příjemné úpravy a sexy černé obálky s parciálním lakem.

K tomu mám drobnou radu: než ji půjčíte tomu, kdo právě leží v posteli vedle vás, dokopejte ho do koupelny. Nechcete, aby vám na ni sahal ulepenýma rukama.

A nebyla by to buzna, natožpak pražská, kdyby se nepotřebovala lišit. V tomto případě hřbetem knihy natištěným obráceně než většina české produkce. Aspoň si při prohlížení knihovny protáhnete krk. Krom toho (a asi dvou překlepů, které unikly korektuře, a jednoho nezformátovaného nadpisu) se však jedná o vskutku hezkou knížku, tím spíš, že si ji Markvart vydal sám. Kéž by i větší nakladatelství ke knihám přistupovala podobně.

Jste gay? V Pražské buzně se najdete

Milan je kluk, se kterým je fajn se kamarádit, možná jste se s někým podobným vyspali, ale jestli máte dostatek sebereflexe, sebeúcty a sebevědomí, nechcete být jako on a ani s nikým podobným randit.

Rozhodně se ale v jeho příhodách najdete – ať už jako jeden z návštěvníků jeho postele, nebo ve škatulce ze začátků každého roku. A už proto si tu knížku zamilujete.

(A pokud jste hetero, máte super tip na dárek pro své teplé kamarády, kteří vám u vína brečí na rameni, že nikoho nemají. Jestli si knížku už nekoupili, zjistíte v seznamu československých homosexuálů startérů na Startovači).

 

Doporučuji pro: kohokoli neprudérního, takže vynechte konzervativní a věřící tetičky a babičky a homofóbní dědečky a strýčky.
Hodnocení: 95 %

 

Jiří Markvart: Pražská buzna. Jirka si knížku v roce 2016 vydal samonákladem. Přečtěte si více o knize na prazskabuzna.cz

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.