Ivana Chřibková: Suchý hadr na dně mořském

Ivana Chřibková: Suchý hadr na dně mořském (obálka knihy)
Ivana Chřibková: Suchý hadr na dně mořském (obálka knihy)

Je léto. Doba dovolených. Pro knihomoly super příležitost o fous snížit ten dvoumetrový komínek vedle postele (anebo si od běžné četby odpočinout u něčeho lehčího). Pro běžné lidi super příležitost přečíst aspoň něco. Nejlépe něco jednoduchého, čtivého a s krátkými kapitolami, mezi kterými si můžou jít zaplavat nebo skočit pro další drink v rámci zaplacené dovolené all inclusive. Dámy a pánové, mám pro vás favorita.

Suchý hadr na dně mořském má hezkou minimalistickou obálku. A to je asi tak všechno, čím by mě v knihkupectví tato kniha zaujala, kdyby mi náhodou nepřistála v poštovní schránce na recenzi.

A to by byla škoda. Tato kniha se mi postarala o moc příjemný víkend.

Jé, to je jako Hrdý Budžes!

Vyrůstání a dospívání na vesnici. Plus minus osmdesátá léta. Zlomyslnost spolužáků, dětská naivita, nepochopení dospěláckých věcí, nad kterými se ti dospěláci smějí pod fousy.

Skoro jak kdyby tak zněl recept na úspěch. Začátek knihy mi totiž nápadně připomínal Hrdého Budžese. V dobrém slova smyslu.

V knize Suchý hadr na dně mořském sledujeme svět pohledem nejdřív malé holčičky, později očima mladé ženy snažící se vymámit z vlivu svých rodičů, opustit vesnici, najít ztracenou víru a sebe sama.

A protože ta mladá dáma kypí sebeironií stejně jako třeba Halina Pawlowská, u každé kapitoly se budete hlasitě smát.

Suchý hadr na dně mořském? WTF?

Knize by prospěla pečlivější redakce. V kapitole o diskotéce na stadionu vypravěčka pije střídavě ze skleničky a kelímku, jinde na sebe věty občas nenavazují úplně plynule. Nic hrozného, ale spokojený úsměv na rtech občas vystřídalo znepokojené zamračení se.

A pak ten název. Je hezký. Moc hezký. Takový… k zamyšlení.

Pozor! Pokus o interpretaci:

Vypravěčka je vhozena do moře nových situací, zážitků a pocitů, a ačkoli si sáhne téměř na dno, odrazí se a zůstane svá. Jako suchý hadr na dně mořském.

Ale jo. Možná ten název není zas tak divný.

 

Doporučuji pro: tyjo, asi kohokoli, kdo si nepotrpí na vysoké literatuře nejlépe od mrtvých autorů.
Hodnocení: 75 %

 

Ivana Chřibková: Suchý hadr na dně mořském. V roce 2015 vydalo nakladatelství Bookmedia, kterému děkuji za recenzní výtisk.

 

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.