Denise Mina: Bohové a bestie

Denise Mina: Bohové a bestie (obálka knihy)
Denise Mina: Bohové a bestie (obálka knihy)

Kniha Bohové a bestie od Denisy Mina je označována za nejlepší britskou detektivku roku 2013. Nechápu proč. Podle mě jde o plochý, nudný a zbytečně zamotaný příběh, spíš krimi než detektivku. A naprosto postrádá veškeré kouzlo britských detektivek z minulého a předminulého století.

Předvánoční čas, na poště typická fronta. A do toho všechno stresu vpadne zamaskovaný týpek s bouchačkou.

Vánoční stres jak má být.

Proč by ale ten lupič měl chtít zabít milého starého pána, který tam byl navíc s vnukem?

Detektivní/krimi zápletka tvoří jen jednu část celé knihy. Zbytek tvoří linky, které se možná táhnou z předchozích knih, možná se dořeší v dalších dílech. Bohové a bestie ve mně však nezanechaly moc chutí to zjišťovat dál.

O co tady sakra jde?

Dědeček z pošty útočníka musel znát. Proč by jinak vnouče vrazil do rukou neznámému potetovanému mladíkovi a šel lupiči pomáhat?

A co je ten mladík, který si kdo ví z jakých peněz pronajal velký honosný dům, vlastně zač? Víme o něm jen to, že je chytrý a že rád běhá.

A zápletka s politikem? Kontakty na mafiány, jasně. Znuděná manželka, proč ne. Lehké propojení se zavražděným dědečkem, ano, to je trochu zajímavé.

Ale nic z toho nedrží pohromadě. Mina skáče sem a tam, její postavy jsou ploché, je to nuda.

Bohové a bestie jsou bestiálně špatná kniha

Možná jsem měl prostě začít od začátku. Harry Potter by mi taky nedával moc velký smysl, kdybych začal od pátého dílu. Ale mám matné tušení, že by to moc nepomohlo.

Mina i podle jiných recenzí ráda splétá své knihy z vícero dějových nitek. A ty nemají příliš vyváženou kvalitu. To přeskakování mi šlo na nervy. Prakticky se nic nikam neposunulo. Konce byly spíše otevřené, než že by kniha spěla k nějakému závěru.

Meh. Ztracený čas. ještě že jsem tu knížku koupil za pár desetikorun v akci na eReadingu. I když… i ta pajcka byla moc.

 

Doporučuji pro: literární masochisty.
Hodnocení: 30 %

 

Denise Mina: Bohové a bestie. V roce 2014 v překladu Pavla Bakiče vydalo nakladatelství Panteon.

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.