Christopher Paolini: Brisingr

Christopher Paolini: Brisingr (obálka knihy)
Christopher Paolini: Brisingr (obálka knihy)

Brisingr je třetí díl trilogie, která přerostla v tetralogii. No, podle mě to vmáčknout do tří dílů šlo, ale je hezké, že si Christopher našel grafomanskou zábavu. Co se kopírování týče, nyní zabrouzdáme do světa čar a kouzel Harryho Pottera.

Vardenové jsou již v otevřené válce s králem Galbatorixem. Dočkáme se tedy častějších popisů bitev a válečných strategií. Útlocitné povahy potěší, že Paolini (zatím) nedorostl cynismu George R. R. Martina a nevraždí čtenáři oblíbené postavy jako na běžícím páse.

Svého se dočkají i studenti mezinárodních vztahů: vládkyně Vardenů Nasuada udržuje křehkou pavučinu vztahů s vypětím svých sil a občas za to platí i krví. Svou vlastní.

No prostě to už dostává grády.

Brisingr opět není originální. Aspoň, že se dobře čte

Zatímco v Eragonovi a Eldestu byla patrná inspirace Tolkienem, Brisingr ve dvou poměrně klíčových scénách nezapře inspiraci Harrym Potterem.

Mluvím o výběru meče.

O starý meč Zar’roc Eragona připravil jeho bratr Murtagh, který byl nucen přidat se ke Galbatorixovi. Eragon tedy musel bojovat s tím, co mu zrovna přišlo pod ruku – v porovnáním s mečem ukutým elfy tedy s naprostým harampádím.

Eragon tedy štěstí zkouší u zbrojíře Vardenů. Ten je tak trochu geek a pečlivě zvažuje, jaká zbraň by pro Eragona byla vhodná, aby odpovídala jeho stylu boje a tak dále a tak dále. A čím více zbraní si Eragon vyzkouší, tím víc je pan Ollivander… pardon, tím víc je vardenský zbrojíř nadšený.

V podstatě by stačilo zkopírovat půl kapitoly z Harryho Pottera a Kamene mudrců a automatickým nahrazováním prohodit „hůlku“ a „meč“.

A beztak mu ideální meč musela ukout elfská kovářka, která se zapřísáhla, že už žádnou zbraň nevyrobí – ale najde v přísaze skulinku, díky které vznikne – wait for it – nejlepší jezdcův meč ever.

Touché.

Má smysl Odkaz dračích jezdců dočíst?

Když před lety vyšel čtvrtý díl původně plánované trilogie, Inheritance, nějak jsem se nedostal k jeho přečtení. A důvod, proč jsem Odkaz dračích jezdců zařadil do letošního to-read listu místo např. novějšího Temného bratrstva od Hostu, byl zkrátka ten, že nemám rád nedokončené věci.

Jenže jsem zapomněl, co se dělo v předchozích dílech, a tak jsem četl od začátku.

Ne že bych toho litoval, ale už fakt, že jsem se na Inheritance nevrhl hned, jak vyšel (pro srovnání: na poslední dva díly Harryho Pottera jsem čekal půlnoční fronty před knihkupectvím), naznačuje, že Paolini vytvořil průměrnější, tuctovější fantasy.

Ale ještě mě čeká ten zpropadený Inheritance, tak třeba změním názor.

 

Doporučuji pro: lidi, co dokončují série, baví je fantasy a neumřou na ironický úsměšek při scéně s výběrem meče.
Hodnocení: 65 %

 

Christopher Paolini: Brisingr. V roce 2009 v překladu Olgy Zumrové vydalo nakladatelství Fragment.

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.