Ben Collins: Jak řídit

Ben Collins: Jak řídit (obálka knihy)
Ben Collins: Jak řídit (obálka knihy)

Věřte nebo ne, ale dosud, kdy už mám blíž ke třicítce než sladkým dvaceti, nevlastním řidičák. Tedy přinejmenším v době, kdy píšu tento článek. Shledal jsem však, že by se mi občas mohl hodit. A tak jsem krom přihlášky do autoškoly udělal to, co každý knihomol. Sehnal jsem si knihu o tom, jak řídit.

Ta kniha se velmi příznačně jmenuje Jan řídit a napsal ji Ben Collins alias The Stig – záhadný řidič z britského pořadu Top Gear, což je jediný pořad o autech, který bavil i mě. Abych vám to zasadil do kontextu: nerozeznám od sebe Ford od Fiata a auto mého otce bych v řadě stejnobarevných aut naprosto odlišných výrobců poznal jen proto, že si pamatuju jeho registrační značku.

Jsem tragéd, já vím.

Závodník, co vás nenaučí závodit

Na knize Jak řídit se mi líbí hlavně jedna věc: i když ji napsat závodník a kaskadér a je okořeněna historkami z natáčení dost divokých kousků, závodním a efektním trikům se Collins věnuje jen v poslední pětině.

Zbytek knihy tvoří praktické tipy, jak řídit. Lépe a bezpečně. I jako člověk, který jde k závěrečným zkouškám až za pár týdnů, jsem si odnesl pár tipů pro lepší řízení. A doufám, že až pojedu v dešti nebo na sněhu, tipy pro efektivní brzdění v panice nezapomenu.

Jezdíme po špatné straně silnice

Jako kontinentální Evropan považuji jízdu vlevo s volantem vpravo za roztomilý rozmar a typicky anglickou zpátečnickost. Hned na začátku knihy ale Collins skvěle argumentuje, proč má jízda po levé straně silnice smysl – hlavně z hlediska bezpečnosti.

A protože je sám Brit, vše popisuje z pohledu řidiče typického britského auta.

A to na čtenáře odkudkoli jinud klade větší nároky na myšlení – když si vizualizujete např. tipy pro průjezd zatáčkami, musíte si to v hlavě popřehazovat.

Zajímalo by mě, jak náročné by pro původního britského vydavatele bylo připravit sadu ilustrací pro volant vlevo a k nim odpovídající komentář. Knížka by tak byla mnohem praktičtější i pro osmnáctiletá telátka, co nad tím moc přemýšlet nebudou.

 

Doporučuji pro: řidiče všeho druhu.
Hodnocení: 75 % (kdyby kniha byla lépe připravena pro vydání ve zbytku světa a nebýt pár překlepů a nedůsledné redakce na české straně, bylo by to přes 90)

 

Ben Collins: Jak řídit. V roce 2015 v překladu Petra Kotouše vydala Mladá fronta.

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.