Ariana Franklin: Vykladačka smrti

Ariana Franklin: Vykladačka smrti (obálka knihy)
Ariana Franklin: Vykladačka smrti (obálka knihy)

Anglie, 12. století. Choroby léčí nevědoucí mniši, ženy jsou spíš pračky, myčky a služky než lidské bytosti, xenofobie je na úrovni dnešní uprchlické paniky a o náznacích forenzní vědy nikdo neuslyší přinejmenším 600 let. Vykladačka smrti v té době musela být mimo chápání tehdejší doby.

Koukali jste někdy na seriál Sběratelé kostí? Dr. Brennenová jako by z oka vypadla Adélii – lékařce a dnešním jazykem patoložce, která byla vyslána do středověké Cambridge prošetřit záhadné vraždy malých dětí. Nezáviděníhodný úkol. Cizinka a žena že má pitvat tělíčka malých dětí? A najít vraha dřív, než rozlícený dav povraždí cambridgské Židy, na které vraždy někdo pohodlně hodil?

Vykladačka smrti je detektivka z červené knihovny

Adélie je tak neženská žena, jak jen to jde. Plně oddána vědě a své práci; minimální zájem o muže; introvertní asociálka. Ne že by jí to při práci zrovna dvakrát pomohlo.

Řeší případ vražd dětí, které před svou smrtí byly brutálně zneužity. Pár náznaků a nepřímých důkazů a z vraždy jsou obviněni Židé – což se moc nelíbí králi, pro kterého byly jejich obchody a daně z nich význačným zdrojem příjmů pokladny. A když celé město chce Židy zabít, tito nemohou obchodovat a… platit daně.

Nemilé.

Dobrá zápletka zkažená romantikou

Stavba románu je v pořádku: postupně se rozplétají nitky, na postavy si uděláte názor, některé si oblíbíte, jiné začnete nesnášet. Napadne vás pár podezřelých. Až do konečného odhalení ale nemáte šanci pachatele uhádnout, takže vás autorka v napětí udrží až do…

Asi do 80 % knihy, protože pak se začne patlat v kravinách.

Kniha by úplně klidně mohla skončit tím, že vykladačka smrti odhalí vraha, ten je dopaden, potrestán a Adélie se ze šoku vzpamatuje v náruči statného rytíře. I tak by tam romantiky bylo dost.

Ariana Franklin žel dospěla k názoru, že romantika prodává, a nacpala si tam sexuální scénu.

OMG proč?

Po 80 % knihy jsem byl přesvědčen, že jsem skvělá cílovka. Závěr mě vyvedl z omylu a nemám nejmenší chuť koupit si žádný z dalších (zatím) tří dílů. Snad to milovnice detektivek a červené knihovny budou vidět jinak.

 

Doporučuji pro: milovnice středověku, detektivek a emancipace, kterým nechybí romantická duše.
Hodnocení: 65 %

 

Ariana Franklin: Vykladačka smrti. V roce 2010 v překladu Iny Leckie vydalo Nakladatelství Jota.

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.