Ann Leckieová: Ve službách Spravedlnosti

Ann Leckieová: Ve službách Spravedlnosti (obálka knihy)
Ann Leckieová: Ve službách Spravedlnosti (obálka knihy)

Nikdy jsem nebyl skalní fanoušek sci-fi. Když jsem se ale v jakési akci na eReading.cz dostal ke knize Ve službách Spravedlnosti za směšný peníz, řekl jsem si proč ne. Nebyl jsem tak nadšený jako z Tufových dobrodružství nebo z Marťana, ale jinak mě kniha příjemně překvapila.

Třeba už tím, jak Rádčové, expanzivní národ/rasa, pracují (nebo spíše nepracují) s pohlavím osob. Prostě nerozlišují rod a překladatel Petr Kotrle se s tím popral tak, že vše převedl do ženského rodu. V rozhovorech s rasami, kterým pohlaví není putna, tak z pohledu líčení umělé inteligence dochází k zajímavým momentům – třeba když UI mluví o velekněžce s dlouhými šedivými vousy.

Zajímavě vystavěný vesmír

Rádčové jsou národ, který si zajistil ekonomický blahobyt anexemi jiných planet. Kritický čtenář by v tom viděl paralelu s americkým honem za ropou a operacemi na Blízkém Východě, ale… já nejsem literární analytik. :)

Na jedné z anektovaných planet dojde k odhalení spiknutí, při kterém Vládce Rádče přikáže Umělé Inteligenci jedné z vojenských lodí zabít vlastní poručici. A protože to je velmi pokročilá, lehce se zvencne a začne připravovat odplatu.

Uvést čtenáře do propracovaného vesmíru, vysvětlit příčiny spiknutí, pohrát si s vedlejší zápletkou a domyslet, co by s Rádči bylo po úspěšné smrti Vládce Rádče – to vypadá na pořádný příběh.

A taky že jo.

Ve službách Spravedlnosti je jen první díl zamýšlené trilogie.

Což na konci trošku naštve.

Chci víc?

Nevím.

Z počátku jsem měl problém se do knihy začíst. Vypravěčem je Umělá Inteligence, které autorka velmi vhodně zvolila věcný tón, ze kterého jde cítit téměř dokonalá absence emocí. Není to tak svůdné, abych měl problém knihu dokončit. Přidejte si k tomu ještě tu věc se ženským rodem a…

Byl jsem rozpačitý.

Zhruba od třetiny knihy jsem si ale zvykl a začetl se. Leckieová (toto je dokonalý argument proti přechylování jmen – na obálce to jméno vypadá tak hloupě) mě zaháčkovala náznaky politiky i problémy s příliš chytrou umělou inteligencí. A zajímá mě, jak se to bude vyvíjet dál.

A samozřejmě jsem si nakonec vypravěčku zamiloval. Umělá inteligence s charakterem (jistě, ne takovým jaký má třeba Marwin ze Stopařova průvodce), kterou ke konci ani nevnímáte jako (víceméně) stroj…

Nevím. O tom, jestli si přečtu i další díly, nejspíš rozhodnou finance (tzn. jestli se na eReadingu zase objeví za pár korun). Určitě bych za ně těch 300+ Kč v papírové podobě nedal.

 

Doporučuji pro: nejen fandy sci-fi, ale i zájemce o umělou inteligenci.
Hodnocení: 80 %

 

Ann Leckieová: Ve službách Spravedlnosti. V roce 2016 v překladu Petra Kotrleho vydalo Nakladatelství Plus.

 

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.