Jak přežít v kostce – rady od expertů

Jak přežít v kostce
Jak přežít v kostce

Všichni jsme někdy (dávno) byli dětmi a věděli jsme všechno nejlíp. Škoda, že jsme si nadhled a sebejistotu neuchovali až do dospělého věku. Kniha Jak přežít v kostce nám to ale zaručeně připomene.

Blíží se konec roku a pokud čtete tento článek, máte nakročeno k jeho přežití. Gratuluji! Protože dnes ale není nic jisté, doporučím vám návod, jak zaručeně přežít i rok 2016.

Když nemáš vůbec nic, můžeš tak akorát umřít, anebo se jít vyčurat.

Tak snad máte aspoň něco. ;)

Jak přežít v kostce, vážně i nevážně

Experti z mateřské školy mají jasno. Když zažijete setkání s prasečákem, zavoláte si taxíka, který vás odveze.

Když se budete chtít dostat do vesmíru, stačí si monumentálně prdnout.

A když vás přejede auto, postačí řidiče zdvořile požádat, aby odjel.

Jednoduchý jako facka.

Rady malých pišišvorů vás občas dostanou do kolen. Svou upřímností, bezelstností a naprostou sebejistotou.

I tak si ale zahejtuju

Jak přežít v kostce je skvělá a hravá knížka. Sám jsem koupil hned několik výtisků a rozdával je přátelům pod stromeček. Jako dárek potěší každou aspoň trochu hravou duši – a ty přespříliš vážné snad trochu pošťouchne.

Narazil jsem ale na tři drobnosti, které mi strašlivě vadí:

  1. Fólie přebalu má tendence se odlupovat. Ne častým používáním: knížky mi od vydání do poslední adventní neděle nehnutě ležely na stole, ještě zabalené v krabici z Martinusu. A stejně se jim fólie začala odlupovat. Vypadá to hnusně, blbě se to fotí na Instagram a trochu to znehodnocuje knihu jako dárek.
  2. Jazyk knihy odpovídá vyjadřování předškolních dětí. To je super. Horší ale je, když občas ujede háček nad E. Ruší to – a udělat korekturu takovéto knížečky nemůže být zas tak těžké.
  3. Otázka osobního vkusu: Bezpatkové písmo, kterým je vysázena většina knihy (tím teď nemyslím to „rukopisné“) je neskutečně hnusné.

Nicméně, humor a báječné ilustrace převáží tyto drobnosti a knížka Jak přežít v kostce by ve vaší knihovničce rozhodně neměla chybět.

Můžete si ji číst sami a nahlas se chechtat – nebo ji přineste na silvestrovskou párty a předčítejte nahlas. Bude to rozhodně větší zábava, než čtyřicátá druhá repríza historek Miroslava Donutila. (A pokud si vzpomínky na zábavu nechcete vyresetovat novoroční kocovinou, prostudujte si včas Manuál každodenního pijáka.)

 

Sylva Vespalcová: Jak přežít v kostce. V roce 2015 vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.