Simon Mawer: Evangelium podle Jidáše

Simon Mawer: Evangelium podle Jidáše
Simon Mawer: Evangelium podle Jidáše

Co kdyby se našel velice starý svitek, který by zpochybnil celý Nový zákon? A co kdyby takový svitek zkoumal odborník, který je zároveň knězem katolické církve?

Zápletka to je jak vystřižená z Dana Browna. Pokud však čekáte napětí, akci a poněkud šablonovitý děj, zklamu vás.

Naštěstí.

Simon Mawer totiž není Dan Brown. Neboří dogmata, nelibuje si v konspiračních teoriích a Evangelium podle Jidáše nebudete dočítat jen proto, abyste si ověřili, že kniha opravdu skončí tak, jak vás to napadlo na dvacáté stránce.

Zatraceně nevhodné důkazy

U Mrtvého moře se nalezl svitek, jehož autor tvrdí, že je Jidášem Iškariotským. A že přináší opravdové svědectví o Ježíši Nazaretském.

Takže přesně to, o čem se katolické církvi zdává v nočních můrách.

A jako na potvoru je nejspíš jediným odborníkem, který svitek může rozluštit, kněz, kterého církev kvůli drobné aférce už teď nemá moc ráda.

No bezva.

Tři roviny a spousta otázek

Knihou se prolínají tři roviny příběhu: odhalování tajemství svitku, scény z roku 1943 a střípky ze současnosti.

Upřímně: moc jsem nepochopil, proč tam ty poslední dvě části jsou. Hlavní příběh jen lehce okoření, ale zásadně nedoplňují. A válečné scény čtenáře poněkud zbytečně matou. Anebo prostě obsahují narážky, které jsem nepochopil.

Na druhé straně je fajn, že Mawer neodflákl rešerše. Je vidět, že za knihou stojí hromada práce. Možné výklady a srovnání informací ze svitku s příběhy z biblického Nového zákona jsou zajímavé a nejednou jsem si řekl, že bych si bibli konečně mohl přečíst. Naštěstí se ale Mawer drží rozumně zkrátka a nezabředává do filozofických rozprav jako třeba Umberto Eco ve Jménu růže.

A vtipný detail: už ze Skleněného pokoje a Mendelova trpaslíka víme, že je Mawer tak trochu čechofil. A své pověsti dostává i v této knize.

Nadělte si Jidáše pod stromeček

Evangelium podle Jidáše od Simona Mawera obsahuje skoro všechno: záhadu, romantiku, historii. Díky tomu může zaujmout široké publikum. Je to tedy skvělý vánoční dárek prakticky pro všechny, kdo za rok přečtou víc knih, než kolik mají prstů na končetinách.

 

Simon Mawer: Evangelium podle Jidáše. V překladu Filipa Hanzlíka v roce 2014 vydala Kniha Zlín, které děkuji za recenzní e-book.

Autor: Jan Kadlec

Hodně čtu a nechávám si říkat Jane.